kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

MHP'nin önerisi yeterli görülmedi

AA
Yeni Haber
Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''(MHP'nin türban konusundaki önerisi) Olumlu bir adım gibi gözüküyor. Anayasa hukukçuları 'olumlu bir yaklaşımdır ama sorunu çözmüyor' diye konuyu değerlendirdiler. Bu noktadan hareketle bir işi yapacaksak o zaman da sorunu çözmüş olmamız gerekir. Bu tür bir düzenleme sorunu çözmüyor'' dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasındaki açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Çiçek, ''Hükümet Sözcüsü olarak türban konusundaki görüşlerinizi merak ediyorum. MHP ve AK Parti, türban konusunda ortak bir noktada buluşabilecek mi, eğer bir uzlaşma sağlanamazsa Anayasa taslağı içinde mi bu sorun çözülecek?'' sorusu üzerine, şunları söyledi:

''Aslında bir konu uzunca bir süredir Türkiye'nin gündemindeyse konuşulacak bir yanı kalmamıştır. Dolayısıyla Türkiye'de en çok konuşulan bir konudur ve herkes de ne söyleyecekse bununla ilgili söyleyeceklerini söyledi. SÖylemeye de devam edecek. MHP'nin yapmış olduğu teklif, bizim tarafımızdan eksik bulundu değil. Bizden evvel Anayasa hukukçuları bunun yeterli olmadığını söyledi. Ortada bir problem var, bu problemin çözülmesinde bu teklif yeterli olacak mı olmayacak mı diye konuşulduğunda bu konuda anayasacıların bir kısmını programlarınıza davet ettiniz, oralarda konuştular, bu teklifin yeterli olmadığını söylediler. Olumlu bir adım gibi gözüküyor, 'olumlu bir yaklaşımdır ama sorunu çözmüyor' diye konuyu değerlendirdiler. Bu noktadan hareketle bir işi yapacaksak o zaman da sorunu çözmüş olmamız gerekir. Bu tür bir düzenleme sorunu çözmüyor. O zaman oturup üzerinde çalışılması gerekir.''

''ÇOK FAZLA DA KONUŞULACAK BİR YANI OLDUĞU KANAATİNDE DEĞİLİM''

Anayasa değişikliğinin, hükümetlerin konusu olmadığını ifade eden Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Zaman zaman burada yanlışlıklar yapılıyor. Hatta bazılarına mikrofon uzatıldığında, 'hükümetin teklifini bir görelim' deniliyor. Anayasa değişiklikleri Hükümet'in işi değil, bir teklifle görüşülebilir bir konudur ve TBMM'nin yapacağı bir iştir. Bu çalışmalar Hükümet'te değil, Parti'de yapılıyor. Bir ihtiyaç varsa onlar da açıklama yapabilirler. Zannediyorum Sayın Başbakan bu konuyla ilgili müteaddit açıklamalar yaptı. Uzun bir süredir de Türkiye'nin gündeminde şu kadar zamandır konuşuluyor. Çok fazla da konuşulacak bir yanı olduğu kanaatinde değilim.''

Bir gazetecinin, türban konusuyla ilgili AK Parti'de değişik görüşlerin kamuoyuna yansıdığını ifade etmesi üzerine Çiçek, ''Benim bildiğim AK Parti olarak bir açıklama yapılmadı. Sadece arkadaşlarımız, Anayasa hukukçularının değerlendirmesinden yola çıkarak, MHP'nin getirdiği teklifin sorunu çözmeye yeterli olmayacağını, zaten 10. maddenin zımnen o teklifteki hususları da içerdiğini ifade etmeye çalıştılar. Yoksa AK Parti adına birden fazla bir teklif ben bir yerde görmedim'' dedi.

''Sizce bunu ne çözer'' sorusuna Çiçek, ''Onu başka bir zaman konuşuruz'' karşılığını verdi.

Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında istihdam paketinin ele alındığını belirterek, ''yatırımın ve istihdamın önündeki engelleri kaldırmak istiyoruz'' dedi.

Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Kurul'da görüşülen konular hakkında hakkında bilgi verdi.

Toplantıda, Tapu Kadastro Kanunu'nda değişiklik içeren kanun tasarısının ele alındığını bildiren Çiçek, bir kısım yerlerin tapu kadastro işlemini Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün, orman ile ilgili bölgelerin de Orman Teşkilatı tarafından yapıldığını hatırlattı.

Bu işin tek elden yapılmasının doğru olduğunu belirten Çiçek, teknik imkanlar ve personel durumu hesaba katıldığında bu işin Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılmasının tasarıda öngörüldüğünü söyledi.

HUKUK MUHAKEMELERİ KANUN TASARISI

Bakanlar Kurulu toplantısında, yürürlükteki ismiyle Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu, tasarıdaki yeni ismiyle de Hukuk Muhakemeleri Kanun Tasarısı'nın da ele alındığını belirten Çiçek, bu kanunun önemli ve temel kanun niteliğinde bulunduğunu dile getirdi.

Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun önemli bir usul kanunun olduğunu ve yeni baştan ele alınması gerektiğini anlatan Bakan Çiçek, konuyla ilgili esaslı bir çalışma yapıldığını ifade etti.

Kanunun, yürürlüğe girdiği 1927 yılından bu yana değişik hükümetler tarafından değiştirilmek istendiğini ve 6 kez komisyon kurulmasına rağmen kanunlaşmasının mümkün olmadığını belirten Çiçek, kanunun kısmi değişikliklerle bugüne kadar geldiğini söyledi.

Cemil Çiçek, şu bilgileri verdi: ''Burada gözetilen husus, bir taraftan davaların uzadığı yönünde toplumda genel bir kanaat var. Bu, hem yargının yıpranmasına sebebiyet veriyor, hem de vatandaşın Türk yargı sistemi ile ilgili en önemli şikayetlerinin başında davaların uzaması konusu var. Dolayısıyla bu değişiklik bir ölçüde böyle bir hedefi gerçekleştirebilecektir. Böyle hükümler var. Kazasız niza dediğimiz, her işin mahkemeler yolu ile çözülmesi yerine bir kısım kararların idari yargı mercilerine verilmesine ihtiyaç hasıl olabilmektedir. Dolayısıyla bununla ilgili bir kısım düzenlemeler bu yasada yer alıyor. Yeni neslin dili anlamasında bir kısım sıkıntılar var. Dolayısıyla dilinin sadeleşmesi, günlük dilde bu kanunun uygulanabilir hale gelmesi bakımından dilinde de önemli ölçüde değişiklikler olmuştur. Ayrıca, adil yargılama açısından eski kanunda karşımıza çıkabilecek bir kısım eksiklikler, aksaklıklar bu kanunla giderebilmektedir. dolayısıyla önemli reformlar içeren bir kanundur. Bu kanunu görüştük ve imzaya açıldı.''

MEDENİYETLER İTTİFAKI ULUSAL PLANI

Cemil Çiçek, toplantıda, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın adrese dayalı nüfus sistemi konusunda bilgi verdiklerini de bildirdi.

Artık eve hapsolunarak nüfus sayımının yapılmayacağını belirten Çiçek, bir takım karmaşıklıkların büyük ölçüde ortadan kalkacağını, adli hizmetler açısından da davalının adresinin bulunmasında sistemin kolaylık getirdiğini ifade etti.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında, Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın Medeniyetler İttifakı Projesi ile ilgili ulusal plan taslağını Bakanlar Kurulu üyelerine dağıttığını da belirtti.

Bakanların inceleyeceği ulusal plan taslağının önümüzdeki hafta toplanacak Bakanlar Kurulunda ele alınacağını ifade eden Çiçek, ulusal planın kamuoyuna da duyurulacağını söyledi.

Toplantıda istihdam paketinin de görüşüldüğünü açıklayan Cemil Çiçek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in bu konuda bilgi sunduğunu söyledi.

Sunulan metnin Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında son bir değerlendirmeye tabi tutulacağını bildiren Çiçek, ''Böyle bir paketle amaçladığımız şey, yatırımın ve istihdamın önündeki engelleri kaldırmak. İşsizliğin azaltılması gibi bir önemli hedefimiz var. Genç ve kadın istihdamının teşviki esastır. Ve Türk ekonomisinin yüzde 47'si kayıt dışıdır. İstihdam paketinin devreye sokulmasıyla kayıt dışılığın azaltılması ile ilgili bir hedef ortaya konmaktadır. Tabii bununla ilgili de hukuku, cezai, idari birçok tedbirler getirilecektir. İdari ve mali yükler azaltılacaktır. Aktif işgücü programlarına ağırlık verilecektir'' dedi.