kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bush: Tüketicilerin cebinde harcayacak parası olmalı

ABD Başkanı George Bush, ekonomiyi canlandırma paketinin büyüklüğünün milli gelirin yüzde 1'i (140 milyar dolar) olacağını söyledi. Pakette vergi artışı olmaması gerektiğine işaret eden Bush, getirilecek yeni vergi indirimleriyle tüketimin artacağı bunun da büyümeyi hızlandıracağını söyledi. Piyasalarda yeterince etkili bulunmayan önlem paketine ilişkin bazı sözleri şöyle:

* En kısa zamanda hazırlamalıyız.

* Doğrudan ekonomiyi etkilemeli.

* Alınan önlemler hemen etkisini göstermeli.

* Önlem paketi içinde vergi artışı olmamalı.

* Gelir vergisi konusunda kolaylık sağlanmalı.

* Hem üretici hem de tüketicilerin harcayacak fazladan paraları olmalı.

* 2001 ve 2003'te yürürlüğe konan vergi indirimlerinin süresi 2010'da bitiyor. İndirimin süresi uzatılmazsa tüketicilerin üzerine fazladan yük gelecek. Harcamalar azalacak ve yeni iş sahalarının oluşturulması tehlikeye girecek.

* ABD ekonomisi bundan önce de zorluklarla karşılaştı. Bu sıkıntıları nasıl aşacağımız biliyoruz.

* Önlem paketini zaman kaybetmeden hayata geçirirsek ekonomimizi canlandırırız.

* Ekonomimizin geleceğinden ümitliyim.

* Ekonomimiz bu zor günlerden daha da kuv vetlenecek çıkacak. Bu arada konuya yakın kaynaklar, Bush'un Kongre liderleriyle yaptığı acil eylem paketinin 140 milyar doları bulduğunu belirtiyor. Kaynaklar, ekonomiyi canlandırmak için düşünülen önlemler arasında kişi başına en az 300, en fazla bin 600 dolar vergi indirimi getirilmesinin bulunduğunu kaydediyor. Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin "yavaşlayan ekonomiyi canlandırmak için, çabuk harcayacakların cebine para konması'' gerektiğine ilişkin sözleri de bu yönde yorumlanıyor.