kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Doğan'da rekabet sıkıntısı!

Vatan gazetesini satın alan Doğan Grubu, Rekabet Kurulu'ndan onay beklerken söz konusu satışın hâkim durum yaratacağı gerekçesi ile onaylanmayacağı ileri sürülüyor..
Vatan gazetesinin Doğan Grubu'na satışına ilişkin Rekabet Kurulu kararı beklenirken, satışa onayın çıkması ihtimalinin düşük olduğu belirtiliyor. Doğan Grubu'nun Vatan gazetesini satın almı girişiminin gazete yayıncılığı alanında reklam piyasası ve net satış yönüyle hâkim durum yaratacağı veya hâkim durumu pekiştireceği sonucuna varıldığı için "Ön İnceleme Raporu" daha önce olumsuz çıkmıştı. Bu rapor üzerine Rekabet Kurulu, uzmanlara (yaklaşık 2 ay önce) Nihai Rapor hazırlama görevi verdi. Bu raporun 15 gün içinde tamamlanması bekleniyor. Rekabet Kurulu uzmanlarının saptamalarına göre, Doğan Grubu gazete yayıncılığı alanında net satış ve reklam geliri yönüyle baskın konumda. Doğan Grubu'nun net satış adedine göre, gazete yayıncılığı alanında pazar payı yüzde 35.7, Vatan gazetesinin payı ise yüzde 4.5 civarında. Doğan Grubu, gazete yayıncılığı çerçevesinde reklam pastasından yüzde 61 pay alırken Vatan gazetesinin payı ise yüzde 4.7 civarında.

HÂKİM DURUMA İŞARET EDİLİYOR
Doğan Grubu'nun net gazete satışıyla yüzde 35'lik pazar payı hâkim durum için tek başına yeterli bir gösterge sayılmasa da piyasaya giriş-çıkış engellerinin varlığı, dikey yapılanma, ürünün niteliği, satış ve dağıtım ağları, rakiplerin göreli gücü gibi faktörler birlikte değerlendirildiğinde hâkim duruma işaret ettiği düşünülüyor. Ayrıca reklam piyasası açısından Doğan Grubu'nun Vatan gazetesini satın alması durumunda pazar payının yüzde 65'i aşacağı ve var olan hâkim durumunu daha da pekiştireceği ifade ediliyor. Rekabet hukuku uzmanları da Doğan Grubu'nun doğrudan veya dolaylı olarak Vatan gazetesinin tamamını tek başına alması mümkün görünmediğini belirtiyorlar. Ancak Grubun, başka ortaklarla Vatan gazetesinin satın alması ihtimali halen devam eden araştırmanın önemli bir parçasını oluşturuyor. Doğan Grubu Vatan gazetesinin sahibi Bağımsız Gazetecilik'in gruba olan yaklaşık 50 milyon dolarlık borcu karşılığında gazeteyi satın aldıklarını duyurmuşlardı. Satış onay için Rekabet Kurulu'na gitmişti.