kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Robert Thys

"Wall Street'e gelin, Türkiye endeksi açalım"

Furkan ALP EKONOMİ
Türk şirketlerini New York Borsası'na kote olmaya çağıran NYSE Euronext Uluslararası İlişkiler Direktörü Thys, "5-6 Türk şirketi daha gelirse Türkiye başlığı altında size özel endeks açarız" dedi..
New York Borsası Euronext Endeksi Uluslararası İlişkiler Direktörü Robert Thys, Türk şirketlerine "Wall Street'e gelin" çağrısında bulundu. Kurumsal Yönetim Derneği tarafından düzenlenen 'Kurumsal Yönetimin Strateji ve Sürdürülebilir Büyümeye Katkısı' konulu konferansta konuşan Thys, New York Borsası'nın Türk şirketleri için uygun bir ortak olduğunun altını çizdi. Turkcell'in New York Borsası'nda başarılı bir halka açılmaya imza attığını belirten Thys, "5-6 Türk şirketi daha New York Borsası'na kote olursa, o zaman Türkiye başlığı altında yeni bir endeks açmayı düşünüyoruz" dedi. Türk şirketlerinin büyüdükçe fon ihtiyacının arttığına ve yeni yatırım çekmek istediklerine işaret eden Thys, "Birden fazla borsada kote olan şirketlerin hisse getirileri yükselir, uluslararası görünümü ve prestiji artar. Kurumsal yönetim oturduktan, kapıları uluslararası kotasyona açtıktan sonra bir partner seçmeniz gerekiyor. New York Borsası burada sizin tercihiniz olmalı'' diye konuştu. Thys, İMKB'nin de kurumsal yönetime büyük önem verdiğine dikkat çekerek, başarılı şirket evlilikleri ve satınalmalar için kurumsal yönetimin önemli olduğuna işaret etti. Türkiye finans piyasalarının dinamik olduğunu söyleyen Thys, Türkiye ekonomisinin büyüme potansiyeli, genç nüfusu ile Avrasya bölgesinde önemli bir rol üstlendiğini de sözlerine ekledi.

AİLE ŞİRKETLERİ KAPALI KUTU
McDermott Will&Emery Hukuk Bürosu Ortağı ve Enron davasına bakan ABD'li eski savcı Stephen Ryan da, ABD'de bir dönem enerji devi Enron'un skandal patlamadan önce siyasi sisteme hitap etmeye başladığını, ABD hükümeti ile sıcak ilişkiler geliştirdiklerini söyleyerek, "Başkan Bush o dönemde Enron başkanına 'Kenny Boy' diye hitap ederdi. Enron'un ABD hükümeti ile yakın ilişkileri sonrası enerji sektörü yavaş yavaş gevşetildi ve hükümet kontrolü zayıfladı. Enron da gittikçe daha çok suç işlemeye başladı. Kendisini eliştiren kurumları ve denetleyicileri terörize etti. Sermaye piyasaları düzenleyicileri ise bu durum karşısında etkisiz kaldı" dedi. Ryan, "Türkiye'de Enron benzeri bir skandal olur mu?" sorusuna ise şöyle cevap verdi: "Bu konuda herhangi bir yorum yapamam. Ancak Türk iş dünyası ağırlıklı olarak aile şirketlerinden oluşuyor. ABD'de ise halka açık şirketlerin oranı çok yüksek. Aile şirketleri kapalı kutu gibi. Tam olarak şeffaf olamadıkları için ilişkiler bilinmiyor. Bu da Türk iş dünyası için önemli bir risk oluşturabilir."