kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ali Sabancı

'Isparta kazası ortamı değiştirdi, Onur Air için uykudayız'

HACER GEMİCİ
Isparta'daki kazanın faturasının özel havayolu şirketlerine kesildiğini söyleyen Ali Sabancı, "Şartlar değişti. Onur Air süreci en iyi ihtimalle uykuda" dedi..
Onur Air ile geçen yıl temmuz ayında 'söz kesen' ve Onur'u satın alacağı öne sürülen Pegasus Havayolları, Isparta'daki kazadan sonra bu süreci derin dondurucuya koydu. Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, kasım ayında Isparta'daki uçak kazasının çok şeyi değiştirdiğini belirterek, "Onur Air ile olan süreç en iyi ihtimalle derin uykuda" dedi. Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) tarafından düzenlenen basın toplantısının ardından gazetecilerle sohbet eden Ali Sabancı, Isparta'daki kazanın faturasının özel havayolu şirketlerine kesildiğini dile getirerek, yaklaşık iki aydır özel havayollarnına karşı olumsuz bir algılanma yaşandığının altını çizdi. Yolcu sayısında bir azalma olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine de Sabancı, " Şu anda biz sezonsal bir azalma dışında bir azalma yaşanmıyor. Evet bayramda biraz düşüş oldu ancak kesin rakamaları söylemek zor. Bana kalırsa 2008 yılı havayolu şirketleri için zor bir yıl olacak" yanıtını verdi. Kazadan sonra yanlış algılanmalara yol açacak haberlerin basında yer bulduğunu anlatan Sabancı, yine de sektördeki bazı şirketlerin uygulamalarını yadırgadığını anlattı. Sabancı şu ilginç değerlendirmede bulundu: "Duyduğumuza göre bazı havayolu şirketlerinin patronları pilotlara, eğer şu havalimanında sis varsa, şuraya in diyerek adres gösteriyormuş. Böyle şeyleri duymak bizi üzüyor." SunExpress'in Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan tarifeli seferler düzenlemesini nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir soru üzerine Sabancı, "SunExpress saygı duyduğumuz bir hava yolu. İyi bir rakip onlar... Hesap kitap yapıyorlar, kamu zihniyeti yok. Onlardan çok şey öğreneceğiz yani rekabet olacak. Bana göre Sabiha Gökçen'e gelmesi çok doğru adımdır" yanıtını verdi.

THY REKABETİ HOŞ DEĞİL
"THY de başka bir marka yaratarak uçmayı düşünüyor. Özel havayolu şirketleri bu durumdan etkilenir mi?" sorusuna ise Sabancı, "Bu daha önce iki defa gündeme geldi, bu üçüncü. Tabii ki de benim hoşuma gitmez. Niye? Başarılı olup olmamalarından bağımsız olarak benim hoşuma gitmez. Niye? Çünkü ilk etapta bir rakip olur'' karşılığını verdi. Sabancı, SunExpress'in de bir rakip olduğunun hatırlatılması üzerine ise, "Çünkü o bana öğretir, fiyatta rekabet etmez, verimlilikte eder. Verimli olabildiği müddetçe fiyatları indirebilir. Verimli olmadan fiyatları indirirse para kaybeder'' dedi. Sabancı, "Dünyada bayrak taşıyıcı herhangi bir hava yolu var mı, ikinci bir şirket vasıtasıyla, low-cost yani düşük maliyetli hava yolu çalıştırabilen biri var mı? Benim bildiğim Amerika'da Delta'nın bir tane iştiraki var. Kârlı mı değil mi bilmiyorum. İngiliz hava yolları sattı. Kime sattı, yanlış hatırlamıyorsam Easy'ye satmak zorunda kaldı'' diye konuştu.