kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Hasan Basri Göktan

Merkez finans merkezi yapmak için geliyor biz Bahreyn'e gidiyoruz

Rahim AK EKONOMİ
Şekerbank Genel Müdürü Göktan, krediler üzerindeki yükler nedeniyle Bahreyn'e gittiklerini belirterek, "İstanbul'un finans merkezi olması için önce bu vergiler kaldırılmalı" dedi..
Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasına farklı bir bakış açısı da Şekerbank'ın genel müdürü Hasan Basri Göktan'dan geldi. Göktan bir grup basın mensubu ile düzenlediği sohbet toplantısında İstanbul'un finans merkezi olabilmesi için önce bankaların üzerindeki vergi yükünün kaldırılması gerektiğini kaydetti. Göktan, şunları söyledi: "Merkez Bankası ve diğer banka genel müdürlüklerinin İstanbul'a taşınması ile İstanbul finans merkezi haline gelmez. Önce bankalar üzerindeki Kambiyo Gider Vergisi, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi ile Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kaldırılmalı. Bu yükler nedeniyle biz Bahreyn'e gidip orada şube açacağız. Kredinin yüzde 1'ini tutan bu yükler nedeniyle şirketler yabancı bankaları tercih ediyor. Büyük tutarlı kredilerde bu vergiler de büyük tutarlara ulaşıyor. Özel sektör 100 milyar dolarlık kredi kullandı, buradan devletin kaybı da 1 milyar dolar civarında oldu." 2008'de global dalgalanmanın devam edeceğini ifade eden Göktan, "Bu bizi de etkileyecek. Cari açık sorununa hâlâ çözüm bulamadık. Büyüme ve mali disiplin bir miktar bozuldu. Dalgalanmanın bizi etkilememesi için bir dizi reforma ihtiyaç var" diye konuştu. 2008'de sektörde büyüme ve kârlılığın devam edeceğini belirten Göktan, sektörün krizlere karşı güçlü zırhlarla korunduğunu belirterek, 2008'de güçlü olan bankacılık sektörünün ekonomiyi destekleyeceğini kaydetti.

KÂR TRANSFERİ TEHDİDİ
Ancak, geçen yıllarda Türk bankalarını satın alan veya ortak olan yabancıların bu bankalara yeni sermaye koymadığının altını çizerek, "Sadece bizim ortağımız Turanalem, bankaya yeniden sermaye koydu. Yakında kar transferleri de başlayacağı için eğer sektöre yeni sermaye konulmazsa bu durumda yabancı ortakların getirisi götürüsünden fazla olacak" dedi. Göktan, kendilerinin Turanalem'e 3 yıllık kârı bankaya sermaye olarak koyma şartı getirdiğini de hatırlattı.