kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Baba öldükten sonra döllenmiş bebek varis olamaz

Yeni Haber
ABD'nin Arkansas eyaletinde yüksek mahkeme, baba öldükten sonra ana rahmine yerleştirilen tüpte döllenmiş bebeğin, babanın mirasçısı olamayacağı iddiasına destek verdi...
Amy ve Wade Finley 1990'da evlendi. Çift, olağan yolla çocuk sahibi olamayınca tüpte döllenme yöntemine başvurdu. 2001 haziranında tüpte birçok cenin elde edildi. Bunların ikisi Amy Finley'in rahmine yerleştirildi, lakin sonuç hüsran oldu.

Wade Finley bundan bir ay sonra aniden öldü. Amy Finley, dondurulmuş ceninlerden ikisinin, 2002 haziranında rahmine yerleştirilmesini istedi. Bu işlemden 9 ay sonra da bir bebek doğurdu ve ölen kocasını, çocuğunun babası olarak nüfusa yazdırdı. mAmy, ölen eşinin sosyal sigorta gelirlerinin kendisi ve çocuğuna ödenmesini istedi, ancak sosyal sigorta kurumu, yerel mevzuata dayanarak çocuğun babanın mirasçısı olamayacağı iddiasıyla ödeme yapmaya yanaşmayınca konu mahkemeye yansıdı. Gebelik tarihi esas tartışma konusu oldu. Yani embriyonun tüpte üretildiği tarih mi, yoksa embriyonun ana ahmine yerleştirildiği tarih mi gebe kalma tarihi sayılacaktı?

Arkansas mahkemesi, bu konuda kesin hüküm vermeyi reddetti ve bunun, "kendi konusu olmadığını" belirtti. Yüksek mahkeme, yerel mevzuatta, "tüpte döllenen ancak baba öldükten sonra anne rahmine yerleştirilen ve bu yolla dünyaya gelen bir çocuğa varis olma hakkının alenen verilmediğine" işaret etmekle yetindi.
Mahkeme, eyalet meclisinin de konuya eğilmesini istedi.