kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bahçeli'den Erdoğan'a türban tepkisi

Yeni Haber
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İspanya ziyareti sırasında söylediği "türban siyasi simge" şeklindeki sözlerine tepki gösterdi.

Bahçeli, "Başından beri Türkiye'deki tartışmanın özü acaba bu bir din ve vicdan hürriyetinin gereği olarak mı örtünmedir, yoksa bir siyasal simge olması nedeniyle mi örtünmedir? Türkiye'deki başörtüsünü toplumsal sancı haline getirip çözümsüzlüğe iten tartışma budur. Bu tartışmayı Türkiye'de olgunlaşmış bazı görüşlerin yavaş yavaş uygulama aşamasına gelmiş bir dönemde Sayın Başbakanın bunu İspanya gibi bir yerde tartışmaya açması çok yanlıştır. AKP'liler bu tuzaktan kendilerini kurtarmalıdır" diye konuştu. Bahçeli Erdoğan'ın türban konusunda samimi olmadığını savundu.

Partisinin Meclis grup toplantısı çıkışında gazetecilerin Başbakan Erdoğan'ın İspanya'da türbanla ilgili yaptığı açıklamalarına ilişkin sorularını yanıtladı. Erdoğan'ın bu tür açıklamalarını yurtdışında yapmasına tepki gösteren MHP lideri, "Bu açıklamaların yurt dışında, farklı bir mekanda, farklı bir zeminde, yıllardır tartışılan konular olarak gündeme taşınması çok yakışık olan bir davranış değil. Türkiye'nin milli ve manevi değerleri ile kurumları sayın Başbakan tarafından ülke dışında gündeme taşınarak, tartışmaya açılması alışkanlık haline gelmiştir. Bundan vazgeçmesi lazım" dedi.

Toplusal uzlaşmayla çözüme kavuşması gereken konularla ilgili hayırlı adımlar atmak yerine sorunu çözümsüzlüğe itecek açıklamalar yapılmaması gerektiğine işaret eden Bahçeli, şunları söyledi:
"Toplumsal uzlaşmayla çözüme kavuşması gereken ve çözülmesi gerektiğine inandığımız bir konuyu Türkiye'nin gündeminden düşürecek hayırlı adımlar atmak yerine toplumsal uzlaşmayı dinamitleyen, sorunu bir çözümsüzlüğe iten bir görüşü ortaya koyması başörtüsü meselesindeki istismarın boyutunu, derinliğini ortaya koymuştur. Bu konuda Sayın Başbakan samimi değildir. Başından beri Türkiye'deki tartışmanın özü acaba bu bir din ve vicdan hürriyetinin gereği olarak mı örtünmedir, yoksa bir siyasal simge olması nedeniyle mi örtünmedir? Türkiye'deki başörtüsünü toplumsal sancı haline getirip çözümsüzlüğe iten tartışma budur. Bu tartışmayı Türkiye'de olgunlaşmış bazı görüşlerin yavaş yavaş uygulama aşamasına gelmiş bir dönemde Sayın Başbakanın bunu İspanya gibi bir yerde tartışmaya açması çok yanlıştır. AKP'liler bu tuzaktan kendilerini kurtarmalıdır."

Bahçeli, Erdoğan'ın sözlerinin bir itiraf olarak yorumlanıp yorumlanamayacağına ilişkin bir soruya ise "Buna ne ad verirseniz verin. Bu türbanın çözümsüzlüğe itilmesidir" karşılığını verdi.

(ANKA)