kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
R. Giuliani

Ermenilerin 'kıyak' adayı

Bugünkü ön seçim öncesinde ABD başkan adaylarına Ermeniler 'karne' verdi. Hangi partiden hangi adayın seçilmesi işlerine yarıyor?

ABD'deki Ermeniler başkanlık seçimine organize hazırlanıyor. Michiguan'da bugün ön seçimde Cumhuriyetçi ve Demokrat adaylar yarışacak. Amerika Ermeni Ulusal Komitesi'nin (ANCA) Doğu Bölgesi Başkanı Karine Birazian da, Ermenileri görüşlerini en iyi temsil edecek adaya oy vermeye çağırdı. Birazian, "California, Nevada, Arizona ve Colorado'da belirleyici oy potansiyelimiz var" dedi. ANCA'nın değerlendirmesinde, Cumhuriyetçi Parti'den Rudy Giuliani Ermenilerin ilk tercihi ilan edildi. Değerlendirmede, 24 Nisan'ı "Türk ve Ermeni trajedisini anma günü'' ilan eden Mike Huckabe'nin düş kırıklığı yarattığı, John McCain'in Ermeni iddialarına karşı çıktığı, Mitt Romney'in ise Ermeniler'e destek vermediği vurgulandı.

Ülkenin en büyük Ermeni örgütü ANCA'ya göre Demokratlarda Edwards, Cumhuriyetçilerde ise Giuliani kazanırsa işlerine geliyor

ANCA'NIN
değerlendirmesinde, Demokrat Parti'den John Edwards'ın Ermeni soykırım iddialarını savunduğu için en fazla övgüye değer aday olduğu belirtildi. "2002'den bu yana Ermeni iddialarının tamamını destekledi. 2004'te de başkan aday adayıyken soykırımın tanınması için zamanın geldiğini söyledi" denildi. 2002'den bu yana, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili çeşitli tasarılara imza attığı kaydedilen Demokrat Hillary Clinton için ise, "10 Ekim 2007'de Ermeni tasarısının Temsilciler Meclisi'nden geçmesi olasılığına karşı kaygılarını dile getirdi" ifadesi kullanıldı. Üç yıl önce Ermenilerin soykırım iddialarını destekleyen Demokratların güçlü adayı Barack Obama hakkındaki yorum ise şöyle: "2005'te Azerbaycan'da soykırımın gerçek olduğu savundu. Fakat, Senato'da bekleyen Ermeni tasarısına imza atmadı."
Haberin fotoğrafları