kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Neden zatürreeden hâlâ insanlar ölüyor?

Babaannem şeker hastasıydı. Birden komaya girdi. Hastaneye kaldırdığımızda zatürree teşhis kondu. İki gün sonra da kaybettik. Annemin ikiz kardeşi de sekiz aylıkken zatürreeden ölmüş. Bu devirde zatürreeden insan ölür mü? Zatürree önlenemez mi?

Hijyen, beslenme ve barınma gibi yaşam koşullarındaki iyileşmeler, sağlık hizmetlerine ulaşımın kolaylaşması, yaygın aşılama kampanyaları, etkin antibiyotiklerin kullanımda olması gibi faktörlerin etkisiyle birçok enfeksiyon hastalığı kontrol altına alındı ve bulaşıcı hastalıkların neden olduğu ölümler azaldı. Ne var ki bu olumlu gelişmelerin aksine, solunum yolu enfeksiyonları hâlâ insanlık için en büyük tehditlerden biri olmaya devam ediyor. Zatürree, tüberküloz yani verem ve grip gibi solunumsal enfeksiyonlar, tüm dünyada en sık rastlanan hastalıklar. Ayrıca en çok öldüren, en fazla iş ve okul günü kayıplarına yol açan, en yüksek tedavi maliyetlerine neden olan hastalıklar listesinde de en üst sıralarda. Bu çelişkinin en başta gelen nedeni, insanlar arasındaki ilişkinin artması. Kara, hava ve demir yolu ulaşımının çok kolaylaşması, kapalı toplumların ortadan kalkarak, dünyanın adeta büyük bir mahalle haline gelmesi, siyasi, sosyokültürel ve ekonomik ilişkilerin yoğunlaşması; ekonomik, sportif, bilimsel, kültürel ve sanatsal organizasyonların coğrafi sınır tanımaz şekilde gelişmesi toplumlar arasındaki ilişkiyi çok artırmıştır. Öbür taraftan kentlileşme; insanların sıkışmış alanlarda yan yana, yaşaması insanlar arasındaki ilişkiyi yoğunlaştırmıştır. Böylesine bir yaşam biçimi, insandan insana hava yoluyla veya bazı araçlar vasıtasıyla bulaşan solunumsal enfeksiyonlar için çok uygun olmuştur. Bir kişide, bir yörede, bir ülkede ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalık, kısa zaman içerisinde dünyanın uzak yörelerinde yaşayan çok sayıda insana ulaşabilmektedir. Buna, son yıllarda göçmen kuşlar yoluyla kıtalararası taşınmadan kaynaklanan tehditler de eklenmiştir. Hastalığa neden olan mikroorganizmayla karşılaşma riskinin artması yanında, mikrobu alan kişilerde hastalığın gelişmesini kolaylaştıran sigara ve alkol kullanımının yaygınlaşması ve hemen her toplumda yaşlı, kalp ve şeker ya da KOAH gibi müzmin hastalığı olan nüfusun giderek artması, vücudun bağışıklık sistemini bozan tıbbi tedavilerin sıklıkla kullanımı da önemli rol oynamaktadır. Çünkü zeminde bulunan müzmin hastalığı olan veya bağışıklığı baskılanmış yaşlı bireyler, solunumsal enfeksiyonlara hem daha kolay yakalanmakta, hem de bu hastalıklar söz konusu kişilerde daha ağır ve ölümcül seyretmekte. Bu hastalıkların azaltılması için barınma ve yaşam koşullarının düzeltilmesi, dengeli beslenme, bebeklerin biberon yerine anne sütüyle büyütülmesi, iç ve dış ortam hava kirliliğinin önlenmesi, toplu yaşanılan mekanların ve ortak kullanılan eşyaların hijyenik temizliği, sigara ve alkol alışkanlığının kontrolü, kronik hastalıkların uygun şekilde takip ve tedavisi, çocuklar ile risk grubu erişkinlerin düzenli aşılanmaları gibi önleyici tedbirler alınmalıdır.

Hasta haklarıyla ilgili SMS (cep telefonu mesajı) yoluyla 4122-ETU'ya iletebilir ya da saglik@sabah.com.tr mail adresine yazabilirsiniz. Ailenizin doktoru sizin için yanıtlayacak.