kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Mesleki donanımımdaki eksikleri nasıl kapatırım?

Bir eğitim hastanesinde asistanım. Bir yıl içinde kardiyoloji uzmanı olacağım. Sağlık politikaları ve hastahekim iletişimi gibi konularda yetersizim. Bu eksiklikleri nasıl bir eğitimle kapatabilirim? Mustafa Ş./Ankara

Eğer hekimlerimize ülkemizin toplum sağlığı sorunlarını ve bu sorunların nasıl kontrol altına alınabileceğini öğretemezsek, sağlığı yönetemez hale geliriz. İster pratisyen, ister herhangi bir dalda uzman olsun, her hekim bütünü görebilmelidir. Bir futbol maçında takımını unutup, bireysel stratejilerini uygulayan bir oyuncunun ne kadar kalifiye eleman olursa olsun hüsrana yol açacağı gibi; bütünü göremeyip, sadece kendisine başvuran hastanın teşhis ve tedavisiyle uğraşan bir hekimin durumu da budur.

Her konuda hakimiyet
Yetiştirdiğimiz tüm hekimler, ülkenin sağlık sorunlarına hakim olmalı, sağlıktaki ulusal hedefleri görebilmelidir. Ayrıca bizi bu hedeflere ulaştıracak sağlık politikalarımız, sağlık mevzuatımız, altyapımız ve donanımımız, sağlık yönetimimiz, sosyal güvenlik sistemimiz, sağlık ekonomisi ve sağlığa yönelik gelecek tasarımımız hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bu olmadığı takdirde, tıpkı akıntıya kapılıp sürüklenen bir dal parçası gibi hekimlerimiz de rutinde boğulup gider, çabaları istenilen sonucu veremez. Ulusal sağlık sorunlarının çözümünde kendilerinden beklenen rolü oynayamaz.

Etik değerler önemli
Tıp etiği, tıp hukuku, hasta hakları, hasta güvenliği ve hasta-hekim iletişimi konularında yeterli bilgi ve donanıma sahip olmadığında ise hekim, mesleğini icra ederken zorluk çeker ve hem kendisi hem de hastaları bundan zarar görebilir. Hekimlerin elinde insanın geleceğine müdahale imkanı vardır. Bu gücün kontrolsüz kullanımı, ciddi felaketlere neden olabilir. Bu gücün, kimseye zarar vermeden insan sağlığı için kullanılması, ancak meslek etiğinin ve hukukun çerçevesi içerisinde kalınarak mümkün olabilir. Hekimlik; insan sevgisi, dürüstlük, yardımseverlik ve sır saklama gibi erdemler gözardı edilerek yapılabilecek bir meslek değildir. Hekimliğin bir kanadı bilgi ve teknoloji ise, diğer kanadı erdem ve etiktir. Etik değerleri olmayan kişilere hekimlik yetisi verilmemelidir.