kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

İlaçların prospektüslerini anlayabilen biri var mı?

Depresyon teşhisiyle bana reçeteyle bir ilaç verildi. İlacı kullanmaya başladıktan sonra aşırı uyku ve sersemlik hissettim. Bu durumun ilacın yan etkisi olup olmadığını anlamak için 3 kez prospektüsü okudum ama hiçbir şey anlayamadım. Anlaşılmayacaksa, bu bilgi notunu neden koyuyorlar kutuya? Alihan G./Kars

Bu konu, birçok hastam tarafından soruluyor. İlaç kutularının içine yerleştirilen ve prospektüs adı verilen bu kağıtların halkın anlayabileceği bir dille yazılmadığı, bilinen bir gerçek. Bu bilgi notunun amacı; ilacın adı, içeriği, etki mekanizmaları, kullanım alanları ve gerekçeleri, yan etkileri, kullanımının kısıtlandığı durumlar, diğer ilaçlarla etkileşimi, kullanım şekli ve dozu, gebelik, emzirme ve çocukluk gibi özel durumlarda kullanımının güvenli olup olmadığı gibi konulardaki temel bilgileri kullanıcıya aktarmaktır. Her ne kadar hangi ilacın, nasıl kullanılacağına karar veren hekimse de, nihai kullanıcısı hastadır. Fakat ilaç prospektüslerinin içerik ve diline bakıldığında, bunların hastalar için değil, daha ziyade hekimlere dönük olarak hazırlandığı görülmektedir. İlaç üreticilerinin, kendi ürünleri hakkında hekimleri bilgilendirmek istemeleri doğaldır ama hastayı yok saymaları anlaşılır bir durum değildir.

YAN ETKİLER BİLİNMELİ
İlacın doğru kişiler tarafından, doğru zamanda, doğru dozda, doğru şekilde kullanılması hayati önem taşımaktadır. Bunu sağlamak, hekim kadar hastayı da doğru bilgilendirmekle olur. Uygulamada eksiklik, fazlalık veya hata olmaması için hastanın, kullanacağı ilaç hakkında yeterince bilgi sahibi olması gerekir. Kullanılan ilaca bağlı bir yan etki geliştiğinde, bunu ilk fark etmesi gereken kişi hastadır. Bu bakımdan, hasta, kullandığı ilacın olası yan etkilerini biliyor olmalıdır.

HEDEF HASTA OLMALI
Bu konularda hastayı bilgilendirmek, öncelikle ilacı reçete eden hekime ve reçeteyi hazırlayan eczacıya düşer. Ama gerektikçe bakılabilecek kalıcı bir belge olarak, her ilaç kutusuna prospektüs bilgileri de yerleştirilir. Prospektüs, tarife anlamına gelmektedir. Ne var ki, bu tarifeyi anlamak için de bir tarif gerekmektedir. Çünkü prospektüs bilgileri, daha çok hekimler için kaleme alınmaktadır. Hastalara dönük bilgilendirici dokümanlar, kullanımı farklılık arz eden bazı ilaçların kutularına konmaktaysa da, bu sık olmayan bir uygulamadır.

BU SAÇMALIK BİTMELİ
Aslında tüm ilaçlar için, asıl kullanıcı olan hastalara dönük bu tür bir bilgilendirme zorunlu olmalıdır. Her üretici firmanın, pazarladığı ürünün doğru kullanımı, ürün verimliliğinin artırılması ve hastanın üründen zarar görmemesi için nihai kullanıcıyı bilgilendirme yükümlülüğü vardır. İlaç söz konusu olduğunda, bu çok daha gereklidir. Çünkü ilaçla ilgili yaşanabilecek bir sorun, kalıcı veya yaşamsal öneme sahip olabilir. Okuyucuma hak veriyorum. Artık, 'anlaşılmayan tarife' saçmalığından kurtulmalıyız. Hastaları muhatap alan, hastaların bilgilenme hakkına saygı gösteren, doktordan çok hasta odaklı olan bir ilaç sunumu en kısa zamanda hayata geçirilmelidir.