kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İran, UAEK ile anlaştığını doğruladı

AA
Yeni Haber
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Muhammed Saidi, geçmişteki nükleer faaliyetleriyle ilgili kalan soruları 4 hafta içinde yanıtlamayı kabul ettiğini doğruladı.

IRNA Ajansı'ndaki habere göre Muhammed Saidi, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile anlaşmaya varıldığını doğruladığı açıklamasında, ''İran, UAEK'nın İran'ın nükleer programı hakkında şeffaf bir rapor hazırlayabilmesi için 4 hafta içinde kalan soruları yanıtlayacaktır'' dedi.

Ayrıca İran'ın saklayacak birşeyi olmadığını da belirten Saidi, ''Bu yüzden kalan sorulara yanıtlamakta hiç bir tereddütü yoktur. Ben iyimserim'' diye konuştu.

UAEK Başkanı Mahammed El Baradei'nin sözcüsü Melissa Fleming, Baradei'nin, 2 gün süren Tahran ziyaretinden sonra yaptığı açıklamada, İranlı liderlerin bu yanıtları 4 hafta içinde vermeyi kabul ettiklerini söylemiş, El Baradei'ye İran'ın yeni nesil santrifüjleriyle ilgili yeni bilgilerin verildiğini de kaydetmişti.

El Baradei, İran'ı, nükleer dosyasıyla ilgili konularda daha hızlı işbirliği yapmaya ikna etmeye çalışmak ve Batı'nın nükleer silah yaptığından kuşkulandığı nükleer faaliyetlerini açıklığa kavuşturmak üzere önceki gün gittiği Tahran'da, 2 gün boyunca İranlı liderlerle görüşmüştü.

Beyaz Saray ise, UAEK ile İran arasında varılan anlaşmanın yeterli olmadığını, İran'ın hassas nükleer faaliyetlerini durdurması gerektiğini açıklamış, Ortadoğu ziyaretinin 5. gününde Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de bulunan başkan George W. Bush da, ''İran'ın faaliyetleri, tüm ülkelerin güvenliğini tehdit ediyor'' demiş ve İran'ın, terörizmi destekleyen ülkelerin başında geldiğini savunmuştu.