kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MAHMUT ÖVÜR

AK Parti farkı!

Ankara'da AK Parti Genel Merkezi'ndeyim... Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış'la randevumuz var.
Amacım dış ilişkilerde yeni bir döneme girilirken, içeride nasıl bir siyasi çalışma yürütüldüğü...
Daha önemlisi, Türkiye'nin en büyük partisi 22 Temmuz seçimlerinde kazanılan zaferin üzerine mi yatıyor, yoksa "yarın seçim olacak" gibi çalışıyor mu?
Önce kısa bir genel merkez turu atıyorum. Binada her şey siyaseti işlevsel kılmak için dizayn edilmiş, modern ve şık bir bina... Oldukça emek verilmiş binayı gezerken, ister istemez aklıma Türkiye'de siyasi partilerin fazla uzun ömürlü olmadığı gerçeği geliyor ve Egemen Bağış'a ilk sorumu soruyorum:
"Çok güzel bir bina, AK Parti kalıcı olacak gibi yapılmış"
Bağış'ın cevabı kısa oluyor;
"Elbette. Türkiye'nin değişimine imza atan bir parti olarak kalıcıyız."
Sonra öğle yemeği için yemek salonuna gidiyoruz. Yemeğe Genel Başkan Yardımcıları Dengir Mir Mehmet Fırat ve Reha Denemeç de katılıyor.
Kısa yemekte birçok şey konuşuyoruz. Ama iki güncel konu öne çıkıyor; Alevi iftarı ve yerel seçimlerin öne alınıp alınmaması.

'Seçimler erkene alınamaz!'
Bazı Alevi derneklerinin iftara yönelik eleştirilerinin haksızlığına değinen Dengir Mir Mehmet Fırat; yerel seçimlerin öne alınma tartışmasına nokta koyacak bir açıklama yapıyor:
"Yerel seçimlerin öne alınacağı zaman zaman yazılıyor. Okudukça şaşırıyorum. Yerel seçimlerin öne alınması bir defa yasal açıdan mümkün değil. Anayasa Mahkemesi'nin kararı var. Ama buna rağmen hala soruluyor ve yazılıyor."
Yemekten sonra da konu ağırlıkla yerel seçimler üzerine oluyor.
Acaba AK Parti bu yerel seçimlerde ne yapacak, nasıl hazırlanacak?
Özellikle "yeni isimler" konusunda AK Parti Genel Merkezi'nde "ser verilip sır verilmiyor." Ama iş "hazırlık" noktasına gelince rahatça konuşuyorlar.
Bağış şöyle diyor:
"Ak Parti yerel yönetim seçim hazırlığına 23 Temmuz 2007 günü başladı . Ertesi gün bir sonraki seçime başlıyoruz biz. Bizim parolamız durmak yok yola devam."
Peki ne yapıyorlar?
İşte bu sorunun cevabı:
"Her ay 81 ilin il başkanları ve il belediye başkanlarını, her ildeki gençlik ve kadın kolları başkanlarını AK Parti Genel Merkezi'nde toplantıya çağırıyoruz. Başbakan bütün gününü bu toplantıya ayırıyor. Orada her ay farklı konularda bilim başkanları sunum yapıyor. Sonra bu sunumlar müzakereye açılıyor."
Bağış kendi alanı olan dış ilişkilerde bile 81 il düzeyinde geniş bir çalışma yürüttüğünü ekliyor..
AK Parti Genel Merkezi'nde dikkat çeken bir çalışmaya da Ar-Ge'den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç imza atıyor: "Siyaset Akademisi"
Türkiye genelinde 20 pilot ilde açılacak olan Siyaset Akademisi için hazırlanan CD'leri izleyince, aklıma 70'li yıllardaki sol siyasi hareketlerin çalışması geldi. AK Parti yöneticileri, bir anlamda "toplumsal merkezde" yer alan bir kitle partisine, o çalışma yöntemini taşıyarak kalıcı "siyasi kimlik" yaratmayı amaçlıyor. Dış politikadan, sosyal sorunlara her konu anlaşılır bir biçimde hem görsel hem de işitsel araçlar kullanılarak CD'lere yüklenmiş.
Tüm bu çabaların kısa vadedeki hedefi hiç kuşkusuz yerel seçimler. O konuda isimler belli olmasa da hedefler belli.
Yüzde 50'nin üstünde bir oy ve Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Tunceli, İzmir ve İstanbul'un önemli ilçelerini almak.
AK Parti Genel Merkezi'ndeki bu gözlemlerden sonra şu an sesi soluğu çıkmayan muhalefet partilerini düşündüm...
Acaba onların da böyle çalışmaları var mı, yoksa seçim rehaveti hala devam mı ediyor?