kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MAHMUT ÖVÜR

Kültür ve Turizm Bakanı'nın dikkatine

Bir süre önce kaleme aldığımız "Eyfel Kulesi ve İstanbul" başlıklı yazımızda Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Kadir Topbaş ve Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen'i İstanbul Bakırköy'de yeni açılan iş merkezi Capacity'ye kahve içmeye davet etmiştik.
Doğrusu kahve bahane, asıl amacımız bir kentin yoğun yapılaşma ile nasıl canına okunduğuna dikkat çekmekti.
Bu konuda birçok kişi, "İstanbul gelişiyor, hala eski solcu mantıkla modern yapılara karşı çıkılıyor" dese de işin aslı öyle değil.
Elbette İstanbul gelişiyor ve daha da gelişecek. Yüksek binaları da olacak, modern alışveriş merkezleri de... Ancak İstanbul'u önce nasıl "megaköy" e çevirdiysek şimdi de aynı mantıkla "mega" alışveriş merkezleri ve plansız gökdelenleri olan garip bir kente çeviriyoruz.
Bu gerçeği, her ne kadar "kahve içmeye" gelmese de basın danışmanlığı aracılığıyla cevap gönderme nezaketinde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da kabul ediyor.
Gönderilen cevapta söz konusu alışveriş merkezinin planlarının Turizm Bakanlığı tarafından yapıldığı belirtiliyor ve aynen şöyle deniyor:
"Bakanlık tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na iletilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'na Başkanlık oluru ile dava açılmış olup dava süreci devam etmektedir."
Yazıda bir başka ilginç ayrıntı daha yer alıyor.
Bakanlık tarafından 14 Kasım 2007'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gönderilen Nazım İmar Planı değişikliği hakkında İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı aynen şu notu düşüyor: "Alışveriş merkezi, Nazım İmar Planı ilkelerine aykırı ve plan tekniğine uygun hazırlanmadı."
İlginç değil mi?
Ortada, Nazım İmar Planı ilkelerine aykırı ve plan tekniğine uygun olmayan bir "alışveriş merkezimiz" var. Florya'yı kaçak yapı cennetine çeviren müteahhitlerden başka bir şey beklemek mümkün mü?
Ama elbette sorun onlarda değil, onların pervasızlığına göz yuman Turizm Bakanlığı yetkililerinde...
Yılın bu ilk gününde bu sürece katkısı olmadığını bildiğim, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın dikkatine sunulur.