kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞELALE KADAK

'Farkına vardım ki farkına varmadan çalışıyorum!'

7 yıl önceydi. Vitali Hakko'yla kapsamlı bir röportaj yapmak için Merter'deki Vakko'nun merkez binasına gitmiştim. Vitali Hakko 87 yaşındaydı. Binadan içeri girdiğimde onunla koridorda karşılaştık. Hakko, kendisinin kullandığı, mini bir 'otomobilin' içindeydi. Şaşırmıştım. Hayatı boyunca en sevdiği şey teftişti ama son zamanlarda çok yoruluyordu. O yüzden de fabrikada gitmek istediği yere kolayca gidebilsin diye kullanması çok kolay olan bu araçtan tedarik etmişlerdi. Fotoğrafını çekmek için izin istedik ama bana kibarca 'çekmezseniz sevinirim' dedi. İstemiyordu, yürüyemediği için kullandığı bu mini araçla görülmek. Vakko çalışanları için bu araba; denetimlerin, Vitali Hakko yaşadığı sürece süreceği demekti! Ama tabii kimseni bir şikâyeti yoktu.
O gün aramızda şöyle bir diyalog geçti:
- 87 yaşındasınız ama çalışma azminizden bir şey kaybetmemiş görünüyorsunuz. Hiç 65 yaşında emekli olmayı düşünmediniz mi?
65 yaşına daha varmadan, 50 yaşımdayken dedim ki, 60'ta duracağım. 60'ıma geldim, farkında olmadan. Devam ettim. 70'e geldim. 70 oldum mu dedim! Evet, oldun dediler. E.. peki, şu işi de bitireyim. Sıkıntı olmasın. Çocuklar rahat etsin. Bir de baktım 80 olmuşum. Büyük bir ziyafet vermişlerdi. Farkına vardım ki 80 olmuşum ve devam ediyorum farkına varmadan. Bazen diyorum ki abartıyorsun.
- Günde kaç saat uyuyorsunuz?
Sekiz saat uyumazsam olmuyor. Hani derler ya yaşlanınca 4-5 saat yeter diye. Yok öyle bir şey. Çocuklar gibi 8 saat uyumazsam rahat edemem. Bazen gece kalkıp, notlar alıyorum. Uzun sürerse, sabah ona göre geç kalkıp, 8 saatlik uykuyu tamamlıyorum.
- Odanızda kaç saat geçiriyorsunuz. Hâlâ mağazaları teftiş ettiğiniz söyleniyor...
Odamda 2 saatten fazla oturmam. Dolaşıyorum. Şimdi kendime tek kişilik bir otomobil aldım. Şirket içinde onunla dolaşıyorum. Her hafta teftişe çıkıyorum. Şöyle bir görünüp, kokusunu alıp, bazı eksiklikler varsa, onları not alıp çıkıyorum. Rapor halinde ilgili birimlere sonuçlarımı sunuyorum. Merter'den sonra Beyoğlu, Suadiye, en son da evime yakın olduğu için Akmerkez mağazasına gidiyorum.
- Şimdi ne yapacaksınız?
Her salı dostlarımla Bebek Bar'da buluşuyoruz. Yarım viski Bebek Bar'da, yarım viski de evde. Şimdi karıştırmaya başladım. Aynı gecede değil! Bir akşam rakı içiyorum, bir akşam votka.
Vitali Hakko bu sohbetimizden 7 yıl sonra dün 94 yaşındayken bizlere veda etti. Moda Vakko'dur sloganıyla sıfırdan bir şirket yaratan öncü işadamlarımızdan biriydi kendisi. Rahatsızlığının arttığı son zamanlara kadar çalışmayı, üretmeyi hiç bırakmadı. Her karşılaştığımızda söyleyecek yeni bir şeyi vardı mutlaka. Vakko, tüm yabancı lüks markaların akın ettiği Türkiye'de bugün yerini sapasağlam koruyor ve yerli marka olarak kalmanın da mümkün olduğunu gösteriyorsa, tüm bunlar Vitali Hakko sayesindedir.
İş dünyası bir duayenini daha kaybetti. Bu vesileyle, kederli ailesine ve sevenlerine baş sağlığı dilerim.

Dün Vitali Hakko'nun fotoğrafı, yeni yıl için süslenen Vakko mağazalarının vitrininde baş köşeye yerleştirildi.