kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ataşehir'e komşu olan arazide 23 yıl boyunca parsel konusunda anlaşma sağlanamadığı için çivi bile çakılmamıştı. KC ile yapılan anlaşma gereği 36 ay içerisinde projenin tamamlanması gündemde.

Ömürleri ev hayali ile geçen Sukentliler için KC umut oldu

HACER GEMİCİ
27.12.2007
İSKİ çalışanlarının 1984 yılında kurduğu Sukent Yapı Kooperatifi, aradan geçen 23 yılda bir çivi bile çakamadı. Son olarak KC ile kat karşılığı anlaşan Sukentliler 36 ayda konut sahibi olmayı hayal ediyor..
SKİ çalışanlarının 1984 yılında kurduğu Sukent Yapı Kooperatifi üyeleri 23 yıl sonra yeniden 'ev hayali' kurmaya başladı. Bu dönemde başlarına gelmedik kalmayan kooperatif üyeleri, Ataşehir'deki arazileri için Kontaş ve Canberk firmalarının birlikteliğinden doğan KC Group ile anlaştı. Kat karşılığı imzalanan sözleşmeye göre, inşaatın yüzde 53.16'sı kooperatife, yüzde 46.84'ü ise yüklenici firmaya ait olacak. Anlaşma ile birlikte yıllardır ev hayali kuran kooperatif üyeleri için de yeni bir dönem başlamış oldu. Ancak bu son noktaya gelene kadar Sukentliler'in başına gelmedik kalmadı. Aradan geçen sürede evini görmeden ölenler, genç bir çalışanken emekli olanlar oldu. İşte, Sukentlilerin ibret verici öyküsü:

1984 yılında kuruldu
* İSKİ yani İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi çalışanları 1984 yılında evsahibi olmak üzere Sukent Yapı Kooperatifini kurdular. Ataşehir'deki 212 dönümlük arsanın 146 dönümünü Tercüman Gazetesi'nin sahibi merhum Kemal Ilıcak'tan 1 milyon liraya satın aldılar.

* 1986 yılında yapılan olağan genel kurulda inşaatlar hemen başlayacak denilerek grup kurası çekilip apartmanların yerinin belirlenmesi bile konuşuldu.

* 1988 yılında toplam 212 dönümlük arazi kooperatif adına tescil edildi. O günkü yönetim ile Tercüman A.Ş arasında noter kanalı ile ek satış vaadi sözleşmesi yapıldı. Buna göre, 212 bin metrekare arsada 2 bin konuttan fazla yapılabilecekse kooperatif yönetimi arazinin fazlasını aldıkları bedelden Tercüman A.Ş'ye devredecekleri konusunda imza attı.

Üyelerin yüzde 25'i öldü
* Hesaplar yapıldı, söz konusu arazi üzerinde 2 binden fazla konut inşa edileceği tespit edildi; Tercüman A.Ş de dava açarak 65 bin metrekare arsanın iadesini istedi.

* 20 Aralık 1988 tarihinde yapılan ilk duruşmada kooperatifi temsil edenler 65 bin metrekare arazinin iade talebini kabul ederek, kararı temyiz etmeyeceklerini bildirdiler. Ardından da 15 gün içerisinde arsa bedeli alınmadan iade edildi. Bundan sonra da mahkemeler, kavgalar bitmek bilmedi.

* Bu sırada bin üye ile yola çıkılan Sukent'te üye sayısı 3 bine kadar ulaştı. Anlatılanlara göre, üyelerin yüze 25-30'u evini göremeden hayatını kaybetti.
Haberin fotoğrafları