kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Nazım Ekren - Recep Tayyip Erdoğan

'20-30 yıl sonra sosyal güvenlik açığı bizi batırır'

ANKARA
Sosyal güvenlik açıklarının, 1994 yılından bu yana 851 milyar YTL'ye ulaştığını belirten Başbakan Erdoğan, "Acil önlem almalıyız yoksa 20-30 yıl sonra iflas noktasına geliriz" uyarısında bulundu..
Sosyal güvenlik açıklarının 1994 yılından bu yana 851 milyar YTL'ye ulaştığını belirten Başbakan Tayyip Erdoğan, ülkenin geleceğine yönelik önemli bir uyarıda bulundu. Erdoğan, "Türkiye, 20-30 yıl sonra sosyal güvenlik alanında iflas noktasına gelecektir" dedi. Sosyal güvenlik açıkları için acil önlem gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, "Başka ülkeler nakit para bırakırken biz çocuklarımıza, hüzün, dert küpleri bırakırsak onlar da bizim için hayır duası okumazlar" dedi. Erdoğan, Ekonomik ve Sosyal Konsey Toplantısı'nın açılışında şu mesajları verdi:

* İFLAS NOKTASI: Reformları asla bir ideolojik zemine oturtamayız. Buna ne bizim ne de başkalarının hakkı var. Ülke nüfusunun geleceğini güvence altına almanın kararlarını, bedeli ne olursa olsun gerçekleştirmek durumundayız. Türkiye, 20-30 yıl sonra sosyal güvenlik alanında iflas noktasına gelecektir.

* HAYIR DUASI OKUMAZLAR: Çocuklarımıza, gelecek nesillerimize mevcut sistemin giderek ağırlaşan sorunlarının bedelini ödetme hakkına sahip değiliz. Başka ülkeler gelecekte onların bir ortak havuzdan istifade edebilmesi için adeta cash (nakit) paralar bırakırken, biz onlara hüzün bırakırsak, dert küplerini bırakırsak herhalde onlar da bizim için hayır duası okumazlar.

* GELECEK İPOTEK ALTINA GİRER: 1994 yılından günümüze kadar gerçekleşen 851 milyar YTL'lik sosyal güvenlik açığı, kamu borç stokunun 3.5 katıdır. Giderek büyüyen açıklar, önlem alınmadığı takdirde ülkemizin gelecek yıllarını ipotek altına almaktadır.

* PAZARLIK ALANI GÖRMEYİN: Bu ülkenin geleceğine yatırım yapmak ve sosyal güvenlik sisteminin performansını iyileştirmek hepimizin ortak görevidir. Bu süreçte bazı kesimlerin fedakârlıkta bulunması gerekebilir. Bunu bir pazarlık alanı olarak asla görmemeliyiz.

* YATIRIM BÜTÇESİNİN İKİ KATI: Sisteme bütçeden yapılan toplam transfer 2006 yılında yaklaşık 23 milyar YTL'dir. Bu parayla 400 yataklı 150 hastane veya 16 derslikli 8 bin ilköğretim okulu yapılması mümkün.