kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Leasing'de yüzde 18 KDV 4.5 milyar doları götürür'

HACER GEMİCİ
Başbakan'a mektup yazarak KDV oranının yüzde 1'den, yüzde18'e çıkarılmasının yanlış bir adım olduğunu anlatan leasing oyuncuları, kaybın 4.5 milyar doları bulacağını öne sürüyor..
Maliye Bakanlığı'nın leasing sektöründeki yüzde 1'lik KDV oranını kaldırarak finansal kiralamaya konu olan malların KDV'sini yüzde 18'e çıkarmasının sektörde yüzde 50 küçülme yaratması bekleniyor. Finansal Kiralama Derneği (Fİ- DER) İdari Genel Sekreteri Hakan Gülelçe, sektörün 2007 büyüklüğünün 7 milyar dolar civarında olduğunu ifade ederek, "2008 yılında bu rakamın 9 milyar doları bulacağını tahmin ediyorduk. Ancak KDV'de yapılan bu düzenleme yüzde 50 küçülme yaratacaktır. Kayıp 4-4.5 milyar doları bulur" dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan'a atılan adımın yanlış olduğu yönünde bir mektup gönderen sektör temsilcileri, yanlarına leasing'e konu olan malların KDV'sinin yüzde 18'e çıkmasından etkilenen küçük ve orta ölçekli işletmeleri de alarak Ankara'ya gitmeye hazırlanıyor. Edinilen bilgiye göre amaç karardan geri dönüş için baskı unsuru oluşturmak.

'YASAL BOŞLUK VARDI!'
Konuyla ilgili görüştüğümüz FİDER Genel Sekreteri Hakan Gülelçe, Maliye'nin "Leasing'de suistimal vardı" eleştirilerine karşı, "39 üyemiz var ve tümünün taahhüt ettiği etik ilkeler var. Kendi içimizde bir otokontrol mekinazması kurduk ve tüketiciye doğrudan işlem yapılmamasına karar verdik. Ancak tabi yapanlar da olmuştur. Ama bu kanundaki boşluklardan kaynaklanıyor. KDV oranını yükseltmek yerine tüketiciye doğrudan işlemin yapılmasının önü kesilmeliydi" değerlendirmesinde bulundu. Leasing ile villa, konut alınmasına yönelik eleştiriler üzerine ise Gülelçe, "İlk dokuz ayda 560 milyon dolarlık gayrimenkul işlemi oldu. Bunun önemli bir kısmı fabrika yatırımı, işyeri ve ofis katı yatırımları. İddialara konu olan işlem oldukça sınırlıdır" dedi. KDV artışının özellikle banka kredisi almakta zorlanan KOBİ'leri zorlayacağını ifade eden Gülelçe, leasing işlemi yapmanın hiçbir cazibesi kalmadığının altını çizdi. Gülelçe, "Bu karar KOBİ'lerin yatırım iştahını öldürecek. Küçülmelerine neden olacak" diye konuştu.