kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Petrol devlerinin hisseleri 100 dolarla bayram yaptı!

Petrol fiyatlarının 100 doları geçmesi petrol şirketlerine yaradı. ABD ve Avrupa borsaları düşerken Total hisseleri yüzde 2.5, BP hisseleri yüzde 2.2 ve Exxon Mobil hisseleri de yüzde 0.53 yükseldi..
ABD ham petrol fiyatlarının önceki gün 100 doları aşmasının ardından dünya borsaları kayıplarını artırırken, petrol şirketlerinin hisseleri ise borsalarda en çok kazandıran hisseler arasında yer aldı. ABD ham petrol fiyatlarındaki ralli dün de Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) petrol fiyatlarını düşürmek için yapacağı bir şey olmadığını' açıklaması ve ABD ham petrol stoklarının 4 milyon varil gerilediğini gösteren raporun ardından yükselişe geçti. Güne 99.62 dolardan başlayan petrol fiyatları ABD ham petrol stoklarına ilişkin rapor sonrası 100.05 dolara kadar tırmandı. Brent tipi petrol fiyatları da 97.92 dolara yükseldi.

BP YÜZDE 2.2 YÜKSELDİ
Yeni yıla düşüşle başlayan ABD ve Avrupa borsalarına rağmen, petrol şirketlerinin hisseleri değer kazandı. ABD'li Exxon Mobil'in New York Borsası'nda işlem gören hisseleri yüzde 0.53 yükseldi. İngiliz BP'nin hisseleri yüzde 2.2 değer kazanırken, Total hisseleri yüzde 2.5, Royal Dutch Shell hisseleri yüzde 1.2 yükseldi. Analistler, petrol fiyatlarının global büyümeye paralel artan talebin azalmaması halinde önümüzdeki 5 yıl içinde yükseleceğini öngördü. Bu arada ABD hükümeti de fiyatları indirmek için Stratejik Petrol Rezervi mekanizmasını devreye sokmayacağını bildirdi.