kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Mega fiyasko gecesi!..

Yılbaşı gecesi Tarkan nerden bakarsanız bakın bir Mega Fiyaskoydu.. Tarkan bu hezimet gecesinin sarsıntısını çok zor atlayacak, kariyerinde açılan yarayı çok zor onaracaktır.
"Fiyasko" ağır bir yargı.. Ama her harfi ile gerçek.. Abartma falan yok.. Bugüne dek çıkan yorumlar da bu kelimeyi kullanmadan aşağı yukarı ayni şeyi ifade ediyor.. En ufak bir beğeni sözcüğü okumadım, duymadım.. Zaten beklemiyordum da..
Çünkü fiyasko dakikalarını canlı yaşadım..
Yılbaşı gecesi, son on yıldır olduğu gibi Ertekin'deydik.. Kadınlı erkekli.. Her cinsten, her yaştan.. Gençler de vardı, olgunlar, orta yaşlılar, yaşlılar da.. Küçük bir Türkiye mozayığıydık sanki.. Tavacı Recep Usta'nın doldurup yolladığı kuzu dolma ile parmaklarımızı yedikten sonra sohbet başladı.. Sohbet.. Gırgır.. Arada da, şef Cengiz duvardaki plazma ekranla oynuyor, neşemize neşe katacak bir şeyler bulmak için.. Uydu anteni olduğu için bütün kanallar var.. Cengiz zaplıyor.. Bir Allahın kulu da çıkıp "Bu kalsın" demiyor.
Yılbaşı gecesi.. Günlerden beri gazeteler sayfalar dolusu destekledikleri kanallar başta, yılbaşı özel eğlence programlarını tanıtmak için yırtınıyorlar.. Dikkate değer bir tane yok.. Bir kanalda duraksama isteyen bir kişi çıkmaz mı, onca insan arasından..
Bu mudur?.. Özel program anlayışı bu mudur?..
Bir de rezillik.. Adam kıtlığına kıran girmiş.. Ayni sunucu başka kanalda da karşımıza çıkıyor.. Ayni sanatçı, çerçiye çıkmış seyyar köy satıcısı gibi kanal kanal dolaşıyor.. Yılbaşı ya.. Doldur keseyi.. Bu mudur, özel programcılık?.. Eşek yüküyle para veren kanal, anlaşmaya madde koyamaz mı, "O gece başka kanalda görünme yok" diye.. Umurlarında değil. Gelsin reklam paraları, gerisi önemli değil.. Kanalın adına, seyirciye saygı mı?.. O da ne demek?. Reklam şubesi paracıkları saydı mı, televizyonculuk tamam..
"TRT" dedim Cengiz'e, saate bakıp..
Tarkan çıktı karşımıza.. Söylüyor.. Ben masaya bakıyorum.. İlk eleştiriler tipine, imajına yönelik..
Birisi "AKP Gençlik Kolları Başkanı gibi" dedi..
Öteki "Kurtlar Vadisi'nden çıkıp geldiğini, Nejat İşler'e özendiğini" söyledi.
Bir üçüncümüz "Yok canım. Ayni Nihat Doğan. Bire bir taklit etmiş" diye itiraz etti.
Bir yandan dinliyor, bir yandan bakıyorum.. İmajla başlıyor fiyasko.. Tarkan'ın imaj makerı kimse, Boğaz Köprüsü'nden aşağı atmak gerek. Bir Megastar ancak bu kadar kötü giydirilir, bu kadar itici, bu kadar soğuk bir tipe sokulur..
Yılbaşı için askerden izne gelmiş, 30 Yıl öncesinin takım elbise kravat zorunlu TRT korosundan bir erkek sanatçı tipi var karşımda.. Üç günlük sakalla asker izlerini silmeye çalışmış o kadar..
Bu mudur?..
Bu ülkenin Mega "Pop" starı bu mudur?..
İkinci şarkının yarısında Cengiz'e işaret ettim. Zapladı..
Bir kişi de itiraz etsin.. "Tarkan kalsın" desin..
Az sonra gene göz kırptım. Tarkan'a döndük. Koca cafede dönüp bakan yok. Tekrar zapladık, tekrar döndük, Megstar kimsenin umurunda değil.
Neden?..
Çünkü fiyasko tiple bitmiyor..
Repertuar da fiyasko.. Yeni bir CD yapmış Tarkan.. Kimse bilmiyor.. O gece ilk.. Yahu Yılbaşı gecesi eğlenmek için ekran etrafında toplanan millet ilk defa dinlediği şarkılara ilgi duyar mı?. Cemal Reşit Rey Konser salonu mu?.. Hele o saatlerde artık kafalar da hafif dumanlı.. Birlikte söylemek coşmak ister.. Tarkan'ın milleti zıplatacak, bağıra çağıra eşlik ettirecek ne ezberlenmiş şarkıları var. Hiçbirini söylemiyor.. Aklı fikri yeni CD'yi tanıtmakta.. Reklamda.. O zaman kimse de dinlemiyor..
Bitti mi fiyasko?..
Bitmedi..
TRT de ortak fiyaskoya.. Tarkan'a ve o geceye rekor paralar ödeyen TRT'nin de yayıncılık, programcılık, özel programcılık umurunda değil..
Yılbaşı gecesi özel programında playback olur mu?. Yani millete plak dinletilir mi?.. Koyarsın arkaya bir dev orkestra.. Canlı yayınlamasan bile canlı çekersin.. Bir ünlü koreografla anlaşır, arkaya bir dans gurubu koyar, bazı şarkılarda bir görüntü cümbüşü yaratırsın, millet ekrandan kopamaz.. Bir ışık dekoratörü, ışıklarla dans eder, havai fişeklere varana dek..
Hayır.. Tele-Pazara Tarkan'ı çağırsam, çok daha renkli işler yapardık, Uğurkan ve mankenlerini şova katarak, yıllar önce..
Bir de üstüne üstlük Tarkan'ın ağzından çıkanla, bizim kulağımızın duyduğunun farklı olması.. Dudak hareketlerinin sese uymaması.. Fiyaskonun tuzu biberi..
Ortada bir mega fiyasko var ama..
Tarkan memnun.. Milyarlar cebinde.. TRT Genel Müdürü memnun.. Çünkü reklam şubesine yatan paralar, harcananı katlamış.. O zaman tamam..
Yılbaşı gecesi, bir kutunun açılmasından başka tek aksiyonu olmayan, bu hareketin 2.5 saat içinde 25 kez tekrarlanmasından oluşan dünyanın en durağan bir bant programı, nerdeyse geri kalan tüm kanalların toplamı kadar seyirci toplayıp birinci olmuşsa, bu Türk milletinin zeka seviyesinin ne olduğunu değil, bu ülkede televizyonların ne kadar beceriksiz, yeteneksiz kişilerce yönetildiğini gösterir..
Ona da şaşmadım..
Televizyonları artık yetişmiş televizyoncular değil, reklamcılar yönetiyor çünkü.. Her şeyi onlar planlıyor, programlıyorlar, paraya göre..
O zaman da sonuç işte bu..
Mega Fiyasko!..
Sadece Tarkan değil.. Hepsi!..