kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

BBC: 2008, Türkiye için test edici bir yıl olacak

Yeni Haber
2007 yılının Türkiye için çalkantılı bir yıl olduğu, 2008 yılının da "test edici" bir yıl olacağı öne sürüldü. İngiliz yayın kurumu BBC, yeni sivil anayasa çalışmalarının "kilit bir sınav" oluşturacağı görüşünü dile getirdi.

BBC, 2007 yılının Türkiye için çalkantılı bir yıl olduğunu, türban yasağının bölünme yarattığını, laiklerin sokaklara döküldüğünü, PKK'nın yıkıcı saldırılarda bulunduğunu, Türkiye'nin tepki olarak sınır ötesi operasyonlar yaptığını kaydetti.

Bütün bu gelişmelerin arasında AB müzakerelerinin "gündemden kaydığı"nı ve reform sürecinin adeta durduğunu öne süren BBC, ancak AKP'nin genel seçimlerde büyük bir zafer elde ettiğini ve reform sözünü verdiğini belirterek 2008 yılında yeni anayasa çabalarının "kilit bir sınav" oluşturacağını öne sürdü.

BBC, AKP'nin altı hukukçuya yeni bir anayasa hazırlama görevini verdiğini belirtirken bu uzmanlardan biri olan Prof. Dr. Zühtü Arslan'ın görüşlerini de aktardı. Arslan, "Tüm felsefesini değiştirdik. Anayasayı daha liberal hale getirmek için giriş bölümünde değişiklikleri önerdik" dedi. Arslan, laiklik ile ilgili hükümlere ise dokunmadıklarını da ifade etti.

BBC ise, söz konusu hukukçularca hazırlanan taslağın türban yasağını kaldıran bir maddeyi içerdiğini, bu konunun Türkiye'de çok tartışmalı olduğunu kaydederek "AKP, çok önceden kısıtlamaları kaldırmaya söz verdi. Ancak laikler, türbanı, siyasi İslam'ın bir sembolü olarak görüyorlar" dedi.

Arslan da "Madde, öğrencilerin, türban dahil, istediğini giyme hakkının olması gerektiğini söylüyor. Laiklik ilkesi ihlali söz konusu değil, söz konusu olan din özgürlüğü ilkesinin teyid edilmesi" şeklinde konuştu.

Anayasa Mahkemesi ve AİHM'nin türban yasağının insan haklarına aykırı olmadığı kararlarına da dikkat çeken BBC, İstanbul Kültür Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tayfun Akgüner'in, "Buradaki insanların çoğunun herhangi bir türban yasasına karşı kendilerini savunacaklarını sanıyorum" ifadelerine de yer verdi. Akgüner, yeni anayasanın "cumhuriyetin temel ilkelerini sarsacağı" görüşünü de dile getirdi.

(ANKA)