kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Baykal, "13 Ocak 1974 gününü unutamam" diyor.

Baykal ile Erdoğan'ın 'sigara kardeşliği'

Şenol ATEŞ ANKARA
13 yıl boyunca günde 1 paket sigara içen CHP lideri, sigara bırakma öyküsünü anlattı. Baykal, "Başbakan ile ender benzerliklerimizden birisi galiba bu" dedi..
Her gün erkenden kalkarak sabahları bir saat yürüyen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 13 yıl boyunca günde bir paket içtiği sigarayı bırakma öyküsünü SABAH'a anlattı. Baykal'ın 1961'den 1974'e kadar içtiği sigarayla vedalaşma öyküsü kendi ağzından şöyle:

* PARA KAZANINCA HAK SAYDIM: 1961'de meslek edinip para kazanmaya başlayınca sigara içmeyi kendimde hak gördüm. Günde ortalama bir paket sigara içmeye başladım. Ta ki 1974'e kadar içtim. Marlboro yoktu. Maltepe içiyordum.

* NEFRET ETMEYE BAŞLADIM: 1973'te seçim kampanyası yürütüyordum. Çok geziyorum, çok konuşuyorum. Ama sürekli öksürüyor, yoruluyor, nefes almakta zorlanıyordum. Yakıştıramadım, kendimden nefret etmeye başlamıştım.

* ECEVİT'İN ODASINDA: Seçimden çıkmışız, MSP ile koalisyon görüşmeleri yapıyoruz. Meclis'te Milli Eğitim Bakanı olan Necdet Uğur'a rastladım. 'Gel odada birer kahve içelim' diyerek Ecevit'in odasına çıktık. Kahveleri söyledik, sigaraları yaktık. Ben uzun uzun sigaranın zararlarını anlattım. Bir taraftan da sigara içiyoruz. Sonra Necdet Uğur da sigaranın zararları üzerine uzun bir söylev verdi. Ben, 'Yahu biz bu kadar aciz miyiz, zavallı mıyız? Bırakalım' dedim. Necdet Bey onayladı. Ancak ben yine de 1 yıl sınır koydum. Gün 13 Ocak'tı. Bu günü unutamam.

* NECDET BEY'İ GÖZLEDİM: Karar aldık ama beni bir sıkıntı bastı. Necdet Bey'i takip etmeye başladım. Bahane yapsam, sigara yaksam' diye geçiriyorum. Bir türlü sigara içmedi.

* ZOR GÜNLER GEÇİRDİM: 20 gün sonra da hükümeti kurduk. Maliye Bakanı oldum. Gencim, ekonomi ile ilgili bilgim sınırlı. Çok çalışıyorum. Bu dönemde sigaraya çok ihtiyaç duydum, sık sık aklıma geldi.

* ERDOĞAN'LA BENZERLİĞİ: Şimdi nefret ediyorum. 13 Ocak 1974'ten beri sigara içmiyorum. Arkadaşlara zararlarını anlatıyorum. Başbakan ile ender benzerliklerimizden birisi galiba bu.
Haberin fotoğrafları