kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

2008 dünya ekonomisinde endişe ve atılımın yılı olacak

MAHMUT SANCAK
Yeni yılda ABD ve AB ekonomi çevreleri mortgage krizinin neden olduğu kredi darboğazını aşıp piyasaları yeniden ateşlemeye çalışacak. Asya ise küresel ekonomideki etkinliğini artırmaya devam edecek..
2006'dan 2007'ye büyük ümitlerle giren dünya ekonomi çevreleri geçen seneyi hayâl kırıklıklarıyla kapadı. Sürekli aşağı yönlü revize edilen büyüme rakamları, enerji fiyatlarında yaşanan patlamanın enflasyonu tetiklemesi ve ABD ekonomisinin yanı sıra dünya ekonomisini de tehdit etmeye başlayan mortgage krizi. ABD ve Avrupalı yetkililer kredi piyasalarında yaşanan krizin etkileriyle boğuşurken, merkez bankaları oluşan tedirginlik nedeniyle donup kalan piyasalara faiz indirimleriyle yeniden hayat vermeye çalışıyor. Dünya ekonomisine umut ışığını ise bir zamanlar kronik kriz bölgeleri olarak bilinen Asya ve Ortadoğu ülkeleri veriyor. Yapılan yorumlara bakılırsa 2008'de aynı 2007 yılının son dönemlerinde olduğu gibi sıkıntı içerisinde bulunan bir çok ülke veya şirket Asya ve Ortadoğu'dan gelecek zengin yatırımcıların yolunu gözlüyor olacak.

BATAN BANKALAR YILI
Bu yatırımcıların hangi ülkeye ve sektöre yatırım yapacağı ise bir çok şirketin iflası yada hayata dönmesine neden olacak. 2008 yılında küresel anlamda en çok sıkıntı yaşayacak sektörlerin başında ise finans sektörünün ve özelliklede bankaların geleceği belirtiliyor. Yapılan yorumlarda 2008 yılının, batan bankalar yılı olarak tarihe geçebileceği ifade ediliyor. İngiltere'nin yaralı finans devi ve ülkenin en büyük üçüncü mortgage bankası Northern Rock daha şimdiden iflasla boğuşan Avrupalı finans şirketlerinin başında bulunuyor. ABD'de ise başta Citigroup ve Merrill Lynch olmak üzere Wall Street'te çok sayıda finans kuruluşu Asya ve Ortadoğu kaynaklı finansman yardımlarıyla mortgage krizinin neden olduğu yaraları sarmaya çalışıyor. 2008 yılı ile birlikte Asya ve Ortadoğu kaynaklı yatırımcıların yanı sıra özellikle devlet fonlarının finans dünyası haricinde yeni yatırım alanlarına yönelerek dünya ekonomisindeki etkinliklerini artırmaya devam edecekleri belirtiliyor. 2007 yılı ABD ve AB'li özel yatırım şirketlerinin yılı oldu. Ancak mortgage krizi nedeniyle piyasalarda yaşanan dalgalanma, kredi maliyetlerinin artması ve şartlarının ağırlaşmasına neden oldu.

ŞİRKETLER KAPIŞILACAK
Yatırım şirketleri satın almaları büyük ölçüde edindikleri krediler ile gerçekleştirdikleri için 2008'de ABD ve AB'li yatırım şirketlerinin satın alma konusunda rahat davranamayacakları tahmin ediliyor. 2008'in yeterli nakit kaynağı bulunmayan şirketler için zorlu bir yıl olacağını düşünen ekonomistler nakit yönünden güçlü şirketlerin yıl içerisinde çok sayıda şirket alımına gidebileceğini ve yeni yılın "kelepir şirket alma yılı"na dönüşebileceğini ileri sürüyor. Petrol fiyatları bu yıl yüzde 65 oranında artış gösterdi. 2008 yılında da petrol ve doğalgaz fiyatlarında artışın süreceği bekleniyor. Bu durumun özellikle Ortadoğulu ülkelerin gelirlerini artıracağı ve küresel anlamda yeni yatırımların önünü açacağı ifade ediliyor.
Haberin fotoğrafları