kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük

2007'de göstergeler saptı 2008'de dikkatli olunmalı!

İş dünyası 2007 yılında büyüme ve enflasyon hedeflerinin tutturulamadığına işaret ederken "2008'de şartlar daha zor. Dikkatli olunmalı, geciken reformlar yerine getirilmeli" mesajı verdi..
İş dünyası, bazı ekonomik göstergelerde sapmaların yaşandığı 2007'yi geride bırakırken, önümüzdeki yıl için iyimser olmakla birlikte olası risklere dikkat çekerek, yapılması gereken pek çok reform olduğunu belirtiyor. Genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçim süreci başta olmak üzere, referandum, Anayasa değişiklikleri ve Kuzey Irak tartışmaları ile yoğun bir siyasi gündemin ağırlığında geçen 2007 yılında, büyüme ve enflasyonda hedeflerin tutmamasına, cari açıktaki artışa karşın, ihracat ve yabancı sermaye yatırımlarındaki yükseliş sevindirici oldu. İşte iş dünyasının 2008 beklentileri:

* İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş: 2007 yılındaki büyümede bir ivme kaybı var. İvme kaybının alt sektörlerine baktığımızda bunun özellikle tarım, inşaat, sanayi ve ticaret sektörlerindeki büyümenin yavaşlamasından kaynaklandığını gördük. 2008 enflasyon hedefinin yakalanabilmesi yapısal reformların hayata geçirilmesine bağlı. Yüksek cari açık Türkiye için bir risk. Türk ekonomisinin en kırılgan noktasının bu olduğunu unutmamak lazım. 2008'de Türkiye'deki cari işlemler açığının artacağını görüyoruz.

* Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Genel Başkanı Tahir Uysal: 2008 yılında 20 milyar dolarlık bir doğrudan yatırım gerçekçi bir beklenti. Ama bu beklentinin gerçekleşebilmesi için atılması gereken çok ciddi adımlar bulunuyor. Doğrudan yabancı yatırımların çoğunluğunu oluşturan birleşme ve satın almaların yakın gelecekte yeni yatırımlara dönüşebilmesi için Türkiye için önemli bir dezavantaj olan istihdam üzerindeki prim ve vergilerin 2008 yılında öncelikli olarak gündeme gelmesini umuyoruz. Özellikle 2008 yılı başında geleceği açıklanan elektrik ve doğal gaz fiyat artışları ve bunu takiben bu artışların diğer emtiada fiyat artışlarına yol açması ile başlayan süreçte 2008'de yüzde 6 ve yukarısında bir enflasyon oranı beklemek kanımızca daha doğru olacaktır."

* Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş: Yapısal reformların gecikmesi, yüksek kamu maliyetlerinin sürmesi ve kamu desteklerinin yeterince ve istenilen sayıda firmaya ulaştırılamaması gibi nedenlerden dolayı sektörün karşı karşıya bulunduğu dönüşüm süreci 2007 yılında yönetilebilir olmaktan çıkıp ve doğal bir seleksiyon sürecine dönüştü. 2007'deki koşulların sürmesi halinde 2008 yılında sektörde daha ağır tahribatlar yaşanması kaçınılmazdır.