kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Demirdöven her yıl tuttuğu defterlere aklına ne gelirse yazıyor, iliştiriyor, ekliyor.

1 milyon kişiden 1'er YTL toplayacak (mı?)

MÜJGÂN HALİS
22.12.2007
Kaan Demirdöven yıllar önce yazdığı senaryoyu nasıl çekeceğini kara kara düşünürken, Facebook Hızır gibi yetişti. Oluşturduğu grupla bir milyon kişiden 1 YTL isteyen Demirdöven, projeleri, buluşları ve ilgi alanlarıyla oldukça özgün biri..
İLİŞKİLİ HABERLER
1 milyon kişiden 1'er YTL toplayacak (mı?)
Karşımızda 'farklı' bir adam var. Her yıl tuttuğu ajandaya aklına gelen her şeyi yazan, bütün notlarını iliştiren, buluşlarını bu defterin sayfaları arasında saklayan biri Kaan Demirdöven. 32 yıllık hayatının neredeyse tamamını geçirdiği İstanbul'da editörlük ve metin yazarlığı yapıyor. Ama 1998'de okuduğu Şeyh Benderzade Hilmi Efendi'nin kitabı Amak-ı Hayal onu yepyeni bir alanla, sinemayla tanıştırmış. O günden bugüne tam yedi tane senaryo yazmış. Kaan Demirdöven tam bir projeci. Her yıl bir defter dolusu proje üretiyor. Çöpte bulduğu bir kâğıt, kullanılmış bir kâğıt bardak, tuvalet kâğıdı, zamk kapağı bile onun küçük buluşlarının öğeleri: Gönlün Görüngübilimi, 33 Bin Adımda İstanbul, Meddah, Düşsel Varlıklar El Kitabı, Felsefe Poker ve Satrancı Urefa bu projelerden birkaçı.

TILSIMLARIN PEŞİNDE
Evliya Çelebi'nin 'Tılsımlar Şehri' İstanbul hakkında yazdıklarıysa ona yeni bir ilham vermiş. Hem tılsımları araştırmak, hem de üzerinde çalıştığı hipotez için deney yapmak maksadıyla senaryo yazmaya girişmiş Demirdöven: "Yazdığım öykü eski Mısır'da aydınlık ve karanlığı anlatan Horus'un Gözü efsanesinden hareketle doğan Horozun Gözü adlı tılsımın peşindeki bir yeniçeriyle başlıyor. Yeniçeri tılsımı çalmak isterken ona zarar veriyor ve kayboluyor. Tılsım elden ele dolaşıyor ve günümüze kadar geliyor. Metro ray çalışmaları sırasında bulunan bir metalle, tılsım yeniden gün yüzüne çıkıyor. Elden ele dolaşarak Merkez Bankası'na kadar ulaşıyor ve teknik bir aksaklık sonucu 1 YTL olarak basılıyor ve yine elden ele dolaşıma giriyor." Filminde Horus'un Gözleri'ne uygun bir şekilde karanlığın ve aydınlığın mücadelesini kaleme alan Demirdöven, 1 YTL'ye dönüşen tılsımdan hareketle, projeye bu tılsımı katmış. Filminin maliyet analizini yaptıktan sonra görmüş ki, 1 milyon kişiden 1 YTL toplayabilirse, bu filmi rahatlıkla çekip vizyona sokacak.

FACEBOOK'TAN ÇAĞRI
Buna karar verdikten sonra ise son günlerin gözde internet sitesi Facebook imdadına yetişmiş. Facebook'ta oluşturduğu '1ytlverfilmimicekeyim' grubuyla, herkesten 1 YTL toplamaya karar vermiş. Ve şöyle bir çağrı yapmış: "Sevgili dostlar, arkadaşlar, sinemaseverler, tanıdık tanımadık herkese merhaba. Hepinizi 'sıradışı', 'heyecanlı' ve 'farklı' bir etkinliğin yapımcılığına davet ediyorum. Yanlış duymadınız, yapımcılık diyorum! Hem de 1 YTL vererek! Nasıl mı? Projemin hayat bulması için 1 milyon YTL'yi hedefliyorum ki adam gibi bir film çekeyim. Bunun içinde projeyi beğenip destek verecek 1 milyon kişiye ulaşmam gerek. Ve bu 1 milyon kişiden de 1'er YTL talep ediyorum!" Demirdöven, bu 1 YTL'nin karşılığındaysa; projeye destek verenlerin ad ve soyadlarını, filmin gösteriminde biletle birlikte dağıtılacak olan proje kitapçığında, 'yapımcılarım' başlığı altında bir teşekkür yazısıyla duyuracak. Bu vesileyle filmin gişe garantisini bile hayal edebildiğini söylüyor ve isteyenlerin projesine şu yöntemlerle destek olabileceğini anlatıyor: "Öncelikle gruba üye olmak gerekiyor. Sonra 1 YTL'yi elden ya da postayla gönderebilirler. Postayla gönderenler mutlaka isim ve soyad belirtmeli. İnternet bankacılığı ile gönderenler ise iletişim bölümündeki mail adreslerine e-posta gönderebilirler."