kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Protestocular, işi köpek dışkısının üzerine minik Bush bayrakları dikmeye kadar vardırdı.

Bush karşıtı pazar hareketlendi

Yaprak Aras ŞAHİNBAŞ
22.12.2007
Yeni yıl en çok Bush yönetiminin sona ermesini bekleyen Amerikalıları heyecanlandırıyor. Bu arada büyük bir seçim pazarı oluşmuş bile!..
'Yılbaşı olgusu'na çok anlam yüklemeyi doğru bulmayanlardanım. Buna rağmen 'yeni yıl', yaşanmamışlığının da verdiği bilinmezlikle umutlandırır beni; birçok kişi gibi... 2008 yılını en büyük umutlarla bekleyenlerse, hiç şüphesiz kasım ayında sandığa gidecek olan Amerikalılar. Bush hükümetinin sekiz yıllık görev süresinin sona ermesini sadece 'yeni dünya' değil, insanlığın ve gezegenimizin kaderinden endişe eden herkes bekliyor aslında. Böylesine önemli bir tarihe sayılı günler kalmışken, Amerikalıların her zamankinden daha renkli bir 'yeni pazar'; 'Bush karşıtı seçim pazarı' oluşturmasına şaşmamalı. Her koşulu ticarete dökmeyi başarabilen ABD'li girişimciler, sandık başına gideceklere, geçtiğimiz seçimlerden çok daha geniş bir 'ürün yelpazesi sunuyor'. 'Seçim pazarı'nda Bush karşıtı ürünler çoğunlukta. Yani şimdilik Demokratların tekelinde gibi görünüyor. Giyimle kendini ifade etmeyi tercih edenlerin vazgeçilmezi tişörtler, yine başrolde tabii. Popüler kültürü ürünlerine yansıtmada en başarılı mağazalardan biri olan Urban Outfitters'da onlarca farklı modeli bulmak mümkün. 'Sadece Demokratlarla çıkarım', 'Demokratlar partilemeyi bilir' gibi yaratıcı sloganların yanı sıra, 'Buck Fush' tadında 'şakacı söylemler' de yaygın... Urban Outfitters'da Demokartlara özel kupalar, bardaklar ve kitaplar da var.

'20 OCAK' ÇOK MODA!
En popüler ürünlerden biri de, Bush'un koltuğunu bırakacağı tarih olan 20 Ocak 2009'a kadar geri sayım yapan takvim. Takvimin yaprakları Bush'un kırdığı potlar, tarihe geçecek sözleri ve komik fotoğraflarıyla dolu. www.bushslastday.com gibi siteler de aynı tarihe yoğunlaşmış durumda. Geri sayım yapan saatler, anahtarlıklar ve bilgisayar programları, 'sayılı gün çabuk geçer' diye düşünenlerin tercihi. Aynı güne atıfta bulunan ve üzerinde 20.01.2009 yazan tişörtleri ise moda olmuş. William Baldwin gibi ünlülerin üzerinde de sıklıkla görmek mümkün. Daha yaratıcı girişimciler de var tabii. 'Bush Biskits' (George Bush şeklinde köpek kurabiyeleri), tuvalet kağıtları, köpek dışkısı torbaları (www.prankplace.com), Voodoo büyüsü kitleri (www.amazon.com), siyasi origamiler; neler var, neler... 1980'li yıllarda çok popüler olan ve direktiflerle farklı sonlara ulaşılabilen macera kitaplarının bir versiyonu da Bush için yapılmış. George Bush karakterine büründüğünüz kitapta, kimseye çaktırmadan en yakın arkadaşınız Usame Bin Ladin'in doğum gününe gitmeniz gerekiyor!

MARC JACOBS DA ÇALIŞIYOR
İlk kez Lance Armstrong'un kansere karşı savaşı sırasında hayatımıza giren ve bugünlerde her amaç uğruna farklı bir rengi çıkan bilezikler de seçim pazarındaki yerini almış; Demokratların kollarını 'Count Me Blue' isimli mavi bilezikler süslüyor. Bush'a karşı nefretini dile getirenlere bedava kek veren kafelerden, köpek dışkıları üzerine minik Bush bayrakları diken aktivistlere kadar herkes bir şey yapıyor. Azılı Demokrat Marc Jacobs'ın New York'taki butiğinin bir bölümü de Bush karşıtı ürünlere ayrılmış durumda. Jacobs, çok ucuza (ve çok sayıda) sattığı bu ürünlerin gelirini 'Downtown For Democracy' adlı kuruluşa veriyor.
Haberin fotoğrafları