kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünyada yoğun tepkiler

Yeni Haber
Pakistan Eski Başbakanı Benazir Butto, Pakistan'ın Ravalpindi kentinde yapılan mitingte düzenlenen intihar saldırısı ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan müdahelelere rağmen Butto, hayatını kaybetti.

Butto'ya yönelik olarak ateş edildiği ardından ateş eden kişinin üzerindeki bombayı patlattığı bildirildi. Miting sonrası Butto, alandan ayrılmak için arabasına yönelmişti. Silahlı kişinin, ilk önce arabaya ateş ettiği bu sırada Butto'nun eğildiği ve ardından ateş eden kişinin üzerindeki bombayı patlattığı kaydedildi. Polis, intihar saldırında 16 kişinin de hayatını kaybettiğini söyledi.

Butto'nun hayatını kaybetmesi ardından dünyadan tepkiler gelmeye başladı. Fransa Dışişleri Bakanlığı, "Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, bu iğrenç saldırıyı kınıyor. Ailesine, saldırı kurbanlarına ve Pakistan'a başsağlığı diliyor." dedi. Bakanlık, Pakistan'ın istikrarına ve demokrasisine olan bağlılığını yineledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Tom Casey, Butto'nun öldürüldüğünü doğrulayamadıklarını belirtti. Casey, "Pakistan'da demokrasinin inşaa edilmesini engelleyen bu saldırıyı kınıyoruz." dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Losyukov, Itar-Tass haber ajansına yaptığı açıklamada, "Terör kötüye işarettir." dedi. Başsağlığı diledğini belirten Losyukov, "Bu ölüm, terörü tetikleyecektir." dedi.

BUSH: "SORUMLULAR ADALETE TESLİM EDİLMELİ"

ABD Başkanı Başkanı George Bush, Pakistan'ın eski Başbakanı Benazir Butto'yu öldürenlerin adalete teslim edilmeleri gerektiğini söyledi.

Bush, Teksas'daki çiftliğinin yakınlarında gazetecilere yaptığı açıklamada, "ABD, Pakistan'da demokrasinin altını kazmaya çalışan eli kanlı aşırıcıların bu korkak eylemini şiddetle kınamaktadır" dedi.

Bush, terör ve aşırıcılıkla mücadele veren Pakistan halkının yanında olduklarını belirterek, Butto'nun anısını yaşatmak için, uğruna cesurca hayatını verdiği demokrasi sürecine devam edilmesi çağrısında bulundu.

Bush'un, açıklama yaptığı sırada gergin olduğu dikkati çekti.

BUTTO'NUN ÖLÜMÜ ARDINDAN İNGİLTERE'DEN İTİDAL ÇAĞRISI


İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Pakistan Eski Başbakanı Benazir Butto'nun ölümü nedeniyle şok olduğunu belirterek itidal çağrısı yaptı.
Miliband, "Butto'yu hedef almalarından anlaşılıyor ki aşırılar, Pakistan'da demokratik sürece bağlı herkesi hedef alıyor. Başarılı olamayacaklar." dedi. Miliband, itidal gösterilmesini isterken birlik zamanı olduğunu belirtti.

AJANSLAR