Son günlerin tartışılan ismi Fazıl Say 1970'lerde (solda) İdil Biret (ortada) ve Suna Kan ise 1940'lı yıllarda devlet desteğiyle eğitim görmüştü.
İLİŞKİLİ HABERLER
Yasası var ancak harika çocuk yok
Yasası var ancak harika çocuk yok
Harika Çocuk Yasası'yla İdil Biret'ler, Fazıl Say'lar keşfedildi. Ancak yıllardır komisyon toplanamayınca sanat yeteneği olan çocuklara ulaşılamıyor..
59 yıl önce çıkartılan Harika Çocuk Yasası, komisyon oluşturulamadığı için 10 yıldır işlevsiz kaldı. Komisyon olmayınca sanata yeteneği olan çocuklar keşfedilip, eğitilemiyor ve bu nedenle Türkiye son 10 yıldır 'Harika Çocuk' çıkartamıyor. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay "İtiraf edeyim bilmiyorum, konuyu inceleyeceğim" dedi. Ankara'da bir salonda 4 yaşındayken dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün karşısında Bach ve Beethoven'dan besteler çalan İdil Biret'in yeteneği harika çocuk yasasının temelini oluşturdu.
ÖZEL STATÜYLE
Biret, 6 yaşındayken 1948 yılında "İdil Biret Yasası" olarak da anılacak olan 6660 Sayılı Harika Çocuk Yasası, TBMM'de kabul edildi. İdil Biret ile aynı dönemde kemandaki üstün yeteneği keşfedilen Suna Kan da devlet bursuyla yurtdışına gönderilerek müzik eğitimi aldı. İdil Biret ile Suna Kan, dünyadaki saygın müzisyenler arasında yerlerini alırken daha sonra yasayla sonradan dünyaca ünlü olacak isimler yetenekleriyle yasadan faydalanıp, eğitim aldılar. Ancak 1960'lı yılların sonunda Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, bir komisyon oluşturmadı ve yasa sekteye uğradı. 1976'da ise yasa kapsamında Devlet Konservatuvarı'nda yoğun eğitime olanak sağlayan "özel statü" yönetmeliği çıkartıldı. Yönetmelik sayesinde Burçin Büke, Fazıl Say, Çağıl Yücelen Akın, Şölen Dikener sanat dünyasındaki yerlerini edindiler.
BAKAN: HABERİM YOK
'Özel statü yönetmeliği'nden en son yararlanan ise 1998 yılında 7 yaşında olan Emrecan Yavuz oldu. Piyanodaki yeteneğiyle göz kamaştıran Yavuz, dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay tarafından oluşturulan komisyon ile devlet himayesine alındı. Emrecan'ın ardından yasa bir daha işlemedi. Komisyon Milli Eğitim ve Kültür bakanlıkları tarafından tam 10 yıldır 'ödenek yetersizliği' nedeniyle oluşturulmuyor. Fikri Sağlar'ın Kültür Bakanlığı döneminde 'üstün yetenekli çocukların' eğitimleri için aldığı 2 piyano ise halen Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nde atıl durumda tutuluyor. Yaklaşık 60 yıl önce çıkartılan ancak son 10 yıldır uygulanmaz hale gelen Harika Çocuk Yasası ile ilgili konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Yasanın uygulanıp, uygulanmadığı yönünde bir bilgiye sahip değilim. Herhangi bir dosya bana gelmedi. İtiraf edeyim bilmiyorum. Ancak şimdi inceleyeceğim" dedi.
İLİŞKİLİ HABERLER
Yasası var ancak harika çocuk yok
Yayın tarihi: 25 Aralık 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/12/25//haber,F75233CA8BFA4715A51CB88AB3F5689D.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.