kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Hrant Dink'in cenaze töreninde barış güvercini uçuran ailesinin Türkiye'yi terk ettiği iddia edildi.

'Azınlıklar korku içinde, gidebilir'

ANKA
Ermeni cemaatinin avukatı Bakar, Dink cinayeti sonrası yükselen saldırılara dikkat çekerek azınlıkların Türkiye'yi terk etmek istediklerini söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Azınlıklar korku içinde, gidebilir'
Ermeni cemaatinin avukatı Diran Bakar, Hrant Dink'in öldürülmesinden sonra azınlıkların tedirgin olduğunu ve Türkiye'yi terk etmeye hazırlandıklarını söyledi. AA'ya konuşan Bakar, Türkiye'de son zamanlarda azınlıkların yaşadığı sorunlar ve saldırılara yönelik değerlendirme yaparak, AB uyum sürecinde Türkiye'deki azınlıkların haklarını düzenleyen Vakıflar Kanunu'nun Taslağı'na ilişkin görüşlerini aktardı.

BASKILAR BAŞLADI
Bakar, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesi, Malatya'da misyonerlerin katledilmesi ve son günlerde birbiri ardına rahiplere yönelik saldırıların cemaatte endişe yarattığını söyledi. Dink'in çocuklarının Türkiye'yi terk ettiğini hatırlatan Bakar, maddi imkânı iyi olanların Türkiye'den gitmese de "her an gidebilecekmiş" gibi kendilerini hazırladığını kaydetti. Bakar, "Maddi durumu iyi olanlar, 'bir şey olursa kaçarım' diyerek, hazırlar. Amerika'da, Fransa'da ve birçok ülkede yakınları var, onların yanlarına gidebilirler. Maddi durumu iyi olmayanlar ise Türkiye'de kalıyor. Eskiden kitleler halinde gidiş oldu, şimdi ise beraber, kitleler halinde gidiş yok. Ancak insanlar gidiyor. Daha çok gençler gitmeyi tercih ediyor. Ama gençlerin yurtdışına gitmesi Türkiye'de genel bir tercih" dedi. Bakar, azınlıklara yönelik birbiri ardına baskılar olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin BM'ye üye olmasının ardından 1936'lı yıllarda da cemaat vakıflarına yönelik baskıların başladığını söyledi. Bakar, "Türkiye'de şimdi gayrimüslimlerin kiliseleri açık, dinlerini icra ediyor, ticaret yapabiliyor, görünürde olan bu. Ancak korkuları var. Bu korku da her zaman oldu. Korku sadece Cumhuriyet dönemine ait bir korku da değil" diyerek, azınlıkların hâlâ Türkiye'de kendilerine yönelik olası saldırılara karşı endişeli olduğunu ifade etti.

AB UYUM SÜRECİ
Bakar, hükümetin azınlıklara karşı doğrudan doğruya olumsuz bir tavrı bulunmadığına işaret ederek, AB uyum süresinde yasalarda değişiklik yapıldığını ancak bunu yeterli bulmadıklarını söyledi. Vakıflar Kanunu Taslağı'na da değinen Diran Bakar, bazı olumlu değişiklikler içermesine karşın tasarıyı yeterli bulmadıklarını söyledi.