kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Göktürk Türksat'ı nasıl vurdu?

Türkiye, askeri amaçlı ilk gözetleme uydusu Göktürk'ü yeni tanıyacak. Göktürk bu güne kadar çok iş yaptı. Olağanüstü yetkilere sahip bir KİT olan Türksat'ta taşları yerinden oynattı. Diyeceksiniz ki; "Türksat'ta neler oldu?"
Türkiye'nin uydu şirketi Türksat'ın elinden askeri gözetleme uydu işi alındı! "Türksat'tan başkası uydu yapamaz!" diyen genel müdür Osman Dur gitti! Yerine Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan Özkan Dalbay geldi. Türksat cephes sessizliğe gömüldü.
İnanın abartmıyoruz...
Dünyanın hiçbir ülkesi uydu üretmek için şirket kurmuyor, işletmecilik yapıyor.
Dünyada uydu üreten şirket sayısı 10'u geçmiyor. Parayı bastıran her ülke uydusunu satın alıyor. Sonuçta önemli olan uyduyu pazarlamak! Pazarlama yapamayan yaya kalıyor!
Türkiye ise uydu yapacağım diye tutturdu. Bir türlü uydu yapamıyor, pazarlamaya zaman ayıramıyor. Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin Türkiye'ye tahsis ettiği yörüngeyi de bu yüzden yıllardır boş tutuyor. Zarar ediyor.
Niye?
Türkiye bu işi abartıyor. Sanki uydunun tapusunu istiyor! Uydu üretmeyi stratejik bir iş olarak algılıyor. Zaten o yüzden devlet uydu şirketi sahibi olma ünvanını elinde tutuyor. Oysa Türkiye'nin uydu açmazı ortada!
Malum, Türkiye'nin ilk uydusunu TÜBİTAK yaptı, yapılan uydu kayboldu...
Türksat, özelleştirme öncesi Türk Telekom içinde bir genel müdürlüktü.
Türkiye, o dönem ilk uydusu '1C' ile yola çıktı, arkasından '2A' devreye girdi. Sonra, uyduların arkası bir türlü gelmedi.
Şimdi durum farklı.
2008'de iki uydunun süresi doluyor. Bu iki uydunun yerine hangi uyduyu göndereceğimiz hâlâ belli değil.
Acaba 3A mı?
Yoksa 4A ve 5A birlikte mi?
Bu soruya kimse yanıt veremiyor. Uydu üretme hastalığının ülkeye yazdığı zarar büyük. Faturayı kimin ödeyeceği belli değil. Türksat açmazına çözüm bulunması şart.