kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
HERŞEYİNİ SATMAK ZORUNDA KALDI Asansör rayı yatırımı sırasında 2 milyon dolar borçla 2001 krizine yakalanan Mehmet Özçelik, "Bir gecede bittim. Her şeyimi sattım" derken, bir demir tüccarının borç verdiği bin ton demir onun için hayat öpücüğü olmuş.

Bir otomobil, bir daire vaadi asansör rayında zirveye taşıdı

Kastamonu'ya geçerken kahve içmek için uğrayan bir arkadaşın teklifi, civata somun üreten Çelikoğlu Demir Çelik'i asansör rayında 28 milyon dolar ciroya sahip ülkenin sayılı kuruluşları arasına soktu..
KAHVE içmek için 5 dakikalığına uğrayan bir arkadaşın sizi zengin edeceğini düşünmek belki ancak filmlerde yaşanacak bir sahne olarak değerlendirilebilir. Ama bu olay Karabük'te yaşandı. Kötü başlayan ancak iyi biten bir hikâye bu. 1993 yılında Karabük'te kurulan Çelikoğlu Demir Çelik'in ortağı Mehmet Özçelik anlatıyor: "Kardeşimin arkadaşı Kastamonu'ya geçerken kahve içmek için 5 dakikalığına bize uğradı. Yanında Erdoğan Emek adlı bir arkadaşı vardı. 'Ne iş yapıyorsunuz' diye sordu, 'transmisyon milleri' dedim. 'Bırak, asansör rayı yap' dedi. Babası asansör rayı yaparmış, vefat etmiş. Asansör rayı mastar çizimleri karşılığı bir Mercedes ve İstanbul'da bir daire istedi. Kabul ettim." Emek, mevcut fabrikayı asansör rayı üretimine çevirmek için 100 milyar liranın yeterli olacağını söylemiş, dönüşümü yönetmek için fabrikada maaşlı çalışmaya başlamıştır.

KRİZDE İFLAS EDİYORDU
Ancak maliyet 1.5 trilyon liraya çıkmış, üstelik 2001 krizi gelmiştir. Borcu tasfiye edebilmek için fabrika hariç evini, yazlığını, otomobilini kısaca tüm varlıklarını satmak zorunda kalan Mehmet Özçelik, "2 milyon dolar borcum vardı. Bir gecede bittim. Her şeyimi sattım. Kriz döneminde bir tüccar bin ton demir verdi, onunla hayata döndük" dedi. Krizi atlatıp eski varlıklarına kavuşan Mehmet Özçelik, vaadinin bir daire bölümünü yerine getirdiğini, otomobili ise maliyet söylenen rakamın 15 katına çıktığı için almadığını bildirdi.