kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Geleceğin otomobili 2008'de 30 bin dolara satışa çıkıyor

MAHMUT SANCAK
Dünyanın en çevreci aracı olarak tanıtılan Aptera, Kasım 2008'de satışa çıkıyor. Elektrikle çalışacak aracın bir akü şarjıyla 200 kilometre yol yapacağı belirtildi..
Gelecegin otomobilinin neye benzeyeceği yönündeki tartışmalar sürerken otomobil dünyası yeni bir araçla tanışmaya hazırlanıyor. Aptera adındaki süper hafif karbon malzemeden üretilen araç 2008'in ekim ayından itibaren ABD'nin Kaliforniya eyaletinde satılmaya başlanacak. 29 bin 900 dolardan satışa sunulacak araç için şimdiden ön ödemelerin yapılmaya başlandığı belirtiliyor. Hibrid motora sahip olacak araç çoğunlukla elektrik motoruyla hareket edecek. Benzinli motoru ise yalnızca elektrik şarjı tükenmek üzere olduğunda devreye girecek.

90 KM. HIZ YAPACAK
Bir akü şarjıyla 200 kilometre yol alabilecek araçta 3 kişi yolculuk edebilecek. Maksimum hızı 90 kilometre olacak aracın, boşalan aküsünü yeniden şarj etmek için ise 1 litre benzin kullanacağı ifade ediliyor. Çevreye duyarlı bir diğer proje ise İsviçreli bilim adamlarından geliyor. 2011 yılında ilk deneme uçuşunu yapacak olan HB-SIA'nın dünyanın en temiz uçağı olacağı belirtiliyor. Tamamen güneş enerjisiyle çalışacak uçağın güneş ışığının olduğu saatlerde 10 bin metrede uçacağı, akşam karanlığında ise 3 bin metreden seyredeceği belirtiliyor. Toplam uzunluğu 61 metre olacak yeni uçağın ağırlığı da bin 500 kg. seviyesinde bulunacak.