kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Remzi Gür

Dikiş makinesi satışına baktı Armani'ye ceket fabrikası kurdu

EDİTÖR:ŞAH TANYERİ
Ramsey ve Kip markalı giysilerin yanı sıra ünlü İtalyan markası Armani'nin ceketlerini diken Gürmen Giyim'in Karabük'e fabrika kurmasının altında bu kentteki ev tipi dikiş makineleri satış adetleri de büyük rol oynadı..
Ramsey ve Kip markaları ile yurtiçi piyasaya üretim yapan Gürmen Giyim'in Türkiye'deki en büyük üretim üssü olan Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki fabrikasından içeri adım atıyoruz. Fabrika Müdürü Metin Baran Saltık bizi karşılıyor. Önce Ramsey markası ve arkasındaki isim Remzi Gür'le ilgili bilgiler tazeleniyor. Kastamonu'nun Abana ilçesinden Remzi Bey ilkokul öğretmenidir. Babası ise İngiltere'de terzi. 1971'de babasının yanına çalışmaya gider. Atölyenin sahibi başarılı bulduğu gence kısmi sorumluluklardan sonra gün gelir anahtarı teslim eder. Remzi Gür, 1980'li yılların ortasında üretimi İstanbul'a taşıma kararı alır. Merter'e merkezini taşır. Ancak İstanbul'da istihdam problemdir, devamlılık yoktur. İstanbul'un çevresindeki Çatalca, Çerkezköy, Gebze gibi yerlerde fabrika kurulması önerilirken, o Anadolu'ya gitme kararı alır. Üstelik 'Gitmeyin, sıkıntı yaşarsınız" denilmesine rağmen...

DİKİŞ MAKİNESİ FARKI
Şehrin seçilmesinde 6 kriter öne çıkar: Remzi Gür'ün doğduğu yere yakınlık, sanayi disiplini, kadın istihdamı, dikiş makinesi satışları, hayat pahalılığı ve teşvik konusu. Karabük aranan bütün özellikleri taşıyan bir ildir. Kastamonu'ya yakındır. Sanayi tesis edilerek kurulmuş bir kenttir. Demir çelik fabrikalarında çalışan insanları mutlu, hayat pahalı değildir. Kalkınmada öncelikli ildir, teşvikler vardır. Diğer iki kriter ise kadınlarla ilgilidir. Demir çelik kenti Karabük'te, İngiltere'nin benzer kenti Leeds'deki gibi bayanlarla ilgili bir iş yoktur. 'Burada niye olmasın' denir. Ve Karabük, en çok ev tipi dikiş makinesi satılan illerden biridir. Bu, kadınların el yatkınlığını göstermektedir.

YÜZDE 60'I İHRAÇ EDİLİYOR
1988'de deneme üretimi Karabük'te başlar. 3 katlı bir binada atölye faaliyete geçer. 1991'de daha fazla üretim için Kastamonu'nun Araç ilçesinde yatırım kararı alınır. Bu yatırım yetmeyince, 1995 sonu Safranbolu'daki yeni fabrika devreye girer. Atölye ile birlikte 350 olan istihdam sayısı bugün 810'a, 7 bin metrekare kapalı alan 17 bin 500 metrekareye ulaştı. Her iki fabrikada toplam günde 2 bin 50 ceket, bin 500 pantolon dikiliyor. Bazı pazarlar için spor modellerde 750 bin adet tek pantolon, 500 bin ceket operasyonu yürütülüyor. Üretimin yüzde 60'ı ihraç ediliyor.