kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Enflasyonda hedef yüzde 4 belirsizlik aralığı 2 puan

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2010 enflasyon hedefinin, 2008 ve 2009'da olduğu gibi yüzde 4 olarak belirlendiğini bildirdi. 2008'de üçer aylık nokta hedefler; mart için yüzde 7.1 , haziran için yüzde 6.5, eylül için yüzde 6.3 belirlenirken 2008 sonu itibariyle enflasyonun yüzde 4'e düşürülmesi hedefleniyor. Belirsizlik aralığı (üst ve alt sınır) da 2 puan olarak korunacak. "Bugünkü bilgilerle oluşturulan para politikası duruşu, kesinlikle bir taahhüt olarak algılanmamalı. Patika, o an için mevcut olan bilgilere göre üretiliyor. Orta vadeli enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her yeni veri para politikasının geleceğe yönelik duruşunun gözden geçirilmesine neden olacak" diyen Yılmaz, 2008 para politikası için şu bilgileri verdi:

* Para politikası kararları kısa vadeli faizler aracılığıyla yapılmaya devam edilecek. Gerekli görülürse zorunlu karşılık oranları veya etkin likidite yönetimi gibi destekleyici araçlar da kullanılabilecek.

* Dalgalı kura da devam. Kurlardaki aşırı oynaklık olursa Merkez piyasaya doğrudan müdahale edilebilecek.

* Piyasadaki fazla likidite, makul düzeylerde kaldığı sürece, depo ve repo işlemleriyle gecelik olarak çekilecek. Bu nedenle Merkez'in gecelik borçlanma faizi, referans faiz olmaya devam edecek.

* Kalıcı likidite açığı olursa referans faiz, Merkez Bankası'nın borçlanma faizi değil, repo ihale faizleri olacak.