kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Atamaların yapılmaması şık değil'

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, Devlet Bakanı Şimşek'e yapılmayan atamalar ve bankanın İstanbul'a taşınması ile ilgili serzenişte bulundu. Atamaların yapılmamasını 'şık' bulmayan Yılmaz, İstanbul'a taşınmaya da "Camianın, Ankara'da kalma eğilimi var" dedi..
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nda Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'i hedef almasa da iki önemli serzenişte bulundu. İlki atamaları bir türlü yapılmayan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu ile başkan yardımcılıkları içindi. Bakana şifahen iki isim sunduğunu belirten Yılmaz "Atamaların yapılmaması şık değil" dedi. İkinci serzeniş ise Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasıyla ilgiliydi. Bakan Şimşek'in gerekirse yasa da değişitirir Merkez'i İstanbul'a taşırız" açıklamasına karşılık Yılmaz gelen sorulara "Camianın Ankara'da kalma eğilimi var" yanıtını verdi. Toplantı sonunda ise aynı yönde gelen sorulara Yılmaz "Sorulara sıkılıyorum" diye konuştu. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Para Politikası Kurulu üyeleri Burhan Göklemez, Erdem Başçı ve Mehmet Yörükoğlu ile birlikte 2008 yılı Para ve Kur Politikasını açıkladı. Enflasyon, kur ve likidite politikasındaki uygulamaları anlatan Yılmaz'ın sorulara verdiği yanıtlar Devlet Bakanı Şimşek'e eleştiriler içeriyordu. Toplamda 7 olması gereken Merkez Bankası PPK üyeliklerinin 2'sinin boş olduğunu ve başkan yardımcılığına da atama yapılmadığı ve Bakan Şimşek'in 'bana isim gelmedi' açıklamasının hatırlatılması üzerine Yılmaz, bu açıklamayı yalanladı ve ekledi "Bakan Bey (Şimşek), bunu söyleyerek neyi kastetti bilmiyorum. Ben Sayın Bakan'a Merkez Bankası olarak kanunun bize verdiği yetki çerçevesinde şu isimlerin, şu açık pozisyonlara atanmasını düşünüyoruz diye söyledim. Bakana şifahen iki isim sundum. Bakan Bey düşünüyor. Atamaların yapılması gerekiyor. Bunun sıkıntısını biz çekiyoruz. Atamaların yapılmaması şık değil."

'POZİSYONLAR DOLMALI'
Yılmaz, bu pozisyonların bir an önce doldurulması gerektiğini, atamaların yapılmasının hem Merkez Bankası hem de hükümet için son derece elzem olduğunu söyledi. Atama önerilerini yazılı olarak sunmayı düşünüp düşünmediği sorulan Yılmaz, "Başka türlü zaten gerçekleşmesi mümkün değil" dedi. Önerilerini yazılı sunmama nedeninin sorulması üzerine, "Önce bir öngörüşme yapmakta fayda var diye düşünüyorum" yanıtını veren Yılmaz, reddedilmesi olasılığı nedeniyle mi yazılı sunmadığı sorusuna karşılık da, "Herhalde bu böyle" dedi. Yılmaz, toplantı sonrası gazetecilerle sohbetinde de, "Merkez Bankası kendisine verilen yetkiyi kullanıyor" derken, hükümetten Merkez Bankası'na bir isim gelip gelmediği sorusuna, "Böyle bir şey olabilir mi?" yanıtını verdi.