kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Türk Ticaret Merkezi’nin resmi açılışını Ocak 2005’te Başbakan Erdoğan yapmıştı.

Fonlar göz koyunca TOBTİM satışa çıktı

SEÇKİN ÜREY
'Rusya ile ticaret köprüsü olacak' sloganıyla Moskova'da yapılan Türk Ticaret Merkezi'nin fonlardan 100 milyon dolara kadar teklifler gelmesi üzerine satılmasına karar verildi..
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Moskova'da yaptırdığı ve kamuoyunda yatırımcı şirketin adı nedeniyle 'Tobtim' olarak bilinen Türk Ticaret Merkezi satılıyor. 2004 yılında faaliyete geçen ve 2005 Ocak ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı Arkadia adı verilen Türk Ticaret Merkezi, Moskova'daki çok sayıda Türk şirketinin temsilciliğine ev sahipliği yapıyor. Merkezin perakende bölümündeki mağazalarda da Türk markaları yer alıyor. Merkezin iki ülke arasındaki ticarette köprü görevi görmesi amaçlanıyordu.

BEŞ TEKLİF GELDİ
Kremlin'e 1 kilometre uzaklıktaki merkez, Moskova'da emlak sektöründe patlama yaşanmasıyla birlikte yatırımcıların gözüne kestirdiği mülkler arasına girdi. Edinilen bilgiye göre bugüne kadar beş tane gayrimenkul geliştirme fonundan Türk Ticaret Merkezi'ne ciddi yatırımcı olarak teklif geldi. Ruslar'ın yanı sıra teklif verenler arasında bir Kazak bir de İngiliz fonu bulunuyor. İlk teklifler geldiğinde satış düşünülmüyordu ancak tekliflerin 100 milyon dolara kadar çıkması üzerine satış kararı alındı.

MAĞAZALAR BOŞALDI
Satışın ihale yöntemiyle yapılmasına karar verildi. İhale şartnamesini hazırlama çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Ancak satış, merkezin tamamını kapsamayacak. Merkezin yüzde 21.78'i BCZ isimli bir şirketin elinde bulunuyor. İhale TOBB ve TİM'in sahip olduğu yüzde 78.22'lik kısım için yapılacak. BCZ'nin ise payını satmayı düşünmediği belirtildi. İhale şartnamesinin gelecek hafta hazır olması ve satış takviminin yine gelecek hafta duyurulması bekleniyor. Merkezin toplam yatırım tutarı 56 milyon dolardı. Türk Ticaret Merkezi'nde ofislerin tamamı dolu durumda bulunuyor. Mağazalar ise ofisler kadar ilgi görmüyor. Faaliyete geçtiğinde Türk markalarının tamamını tuttuğu mağaza bölümünün yarısının boşaldığı öğrenildi. Bunun nedeninin toplam mağaza sayısının az olması nedeniyle merkez çeşitlilik yaratamadığı için düşen ilgi gösterildi.