kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türk Jetleri Kandil'i vurdu

Mürsel ACAY / SABAH Duygu GÜVENÇ / ANKARA
Kuzey Irak'ta Zap, Avaşin ve Hakurk bölgeleri ile Kandil Dağı'ndaki PKK hedefleri F-16 ve F- 4 savaş uçakları tarafından üç saatlik hava harekâtıyla yerle bir edildi..
Türk Silahlı Kuvvetleri, tezkerenin geçmesinin ardından Kuzey Irak'a yönelik en büyük operasyonunu yaptı. Büyük kısmı F-16'lardan oluşan bir bölümü de F-4'lerden oluşan 50 savaş uçağı, dün gece yarısından sonra, sınıra yakın Zap, Avaşin ve Hakurk bölgeleri ile sınırdan 100 km. içerideki Kandil Dağı'nda bulunan PKK kamplarını yerle bir etti. Hava operasyonu gece yarısı saat 01.00'de başladı ve 04.15'te sona erdi. Hava operasyonunu ardından devreye Hakkâri'nin Şemdinli ve Çukurca ilçeleri arasındaki sınır kesiminde konuşlu topçu birlikleri girdi ve hedefleri karadan vurdu. Sabah saatlerinde de Kobra ve Süper Kobra helikopterleri sınırda gözetleme uçuşu yaptı.






















HAVADA YAKIT İKMALİ
Operasyona katılan jetlerden 24'ü Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nden havalanırken, Bandırma 6'ncı Ana Jet Üssü ile Balıkesir 9'uncu Ana Jet Üssü'nden gece kalkan F-16'ların da katıldığı belirtildi. İncirlik 10'ncu tanker üs komutanlığından kalkan tanker uçağı da, Kandil Dağı'na yönelik operasyona katılan uçaklara havada yakıt ikmali sağladı. Hava saldırısı sonrası sınır birliklerinde de hareketlilik gözlendi. Birlikler teyakkuza geçirildi, sınırda sızma ve eylem hazırlıklarına karşı alarm verildi. Şırnak'ın Beytüşşebap ve Uludere sınır kesiminde de birliklerde gece verilen alarm nedeniyle savaş durumundaki gibi karartma yapıldı ve termal kameralarla sınır gözetleme altına alındı.

AY IŞIĞI BİLE YOKTU
Bu arada uzmanlar da, ay ışığı bile bulunmayan bir gecede böylesine başarılı bir operasyon yapılmasının zorluğuna dikkat çekti. Saldırı sonrası sağ kalan teröristlerin, kampları terk ederek iç kesimlere doğru kaçtığı bildiriliyor. Kandil Dağı'na yapılan saldırı sonrası da İran sınır birliklerinin de PKK ve PJAK'lı teröristlere karşı alarma geçirildiği haberi alınıyor. Öte yandan operasyonda örgütün üst düzey yöneticisi Murat Karayılan'ın da öldürüldüğü öne sürüldü. KYB (Kürdistan Yurtseverler Birliği) ve KDP de (Kürdistan Demokratik Partisi), Türk savaş uçaklarının Kandil'i vurduğunu yayın organları internet sitelerinden duyurdu. KYB'nin pukmedia adlı internet sitesinde Kandil Dağı yakınlarındaki Kortek, Razia, Mardo ve Halatokan köylerinin isabet aldığını, saldırıda 1 kadının öldüğünü, 2 kişinin de yaralandığını iddia etti. Peşmerge Komutanı Cabbar Yaver de sınır köylerinin vurulduğunu savunarak, "Elimizdeki ilk bilgiler sekiz Türk savaş uçağının başta Paşaşan olmak üzere sınır köylerini bombaladığını gösteriyor. Aileler köylerden kaçtı ve komşu bölgelere yerleşti" dedi. Genelkurmay Başkanlığı ise, bu iddiaları yalanladı.

'SİVİLLER VURULMADI'
Açıklamada, operasyon sırasındaki bölgedeki sivil köylerin kesinlikle hedef alınmadığı bildirildi. Genelkurmay kaynakları, Kuzey Irak yönetiminin operasyonun yapıldığı bazı bölgeleri "insansız bölge" olarak ilan ettiğini ve bu nedenle buralarda yalnızca PKK'nın bulunduğunu, köylerin boşaltılmış olduğunu belirtti.
Haberin fotoğrafları