kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İlkleri başaran pilotlar tam 7.5 yılda yetişiyor

ANKARA
Gece harekâtıyla PKK'nın kamplarını vuran savaş pilotları, çok titiz bir seçim sürecinden geçip, son derece zorlu bir eğitim sonrasında göreve geliyor..
PKK kamplarına yönelik son derece zorlu gece operasyonun altından başarıyla kalkılması, gözleri yeniden TSK'nın gözbebeği savaş pilotlarına çevirdi. Hava Harp Okulu Komutanlığı'ndan her yıl mezun olan yaklaşık 200 pilot adayı teğmenden çok azı savaş pilotu olabiliyor.

ZORLU TESTLER
Savaş pilotları, hızlı anlama ve yüksek refleks kontrolünden geçebilen askerlerden seçiliyor. Savaş pilotu olmak isteyen pilot adayı teğmenler, üstün performans, dayanıklılık, fiziksel güç, basınç testlerinden geçiriliyor. Pilot adayı teğmenler, mezuniyetlerinden ancak 3.5 yıl sonra savaş pilotu olabiliyorlar. Türk Hava Kuvvetleri'nin gözbebeği pilotlar, Hava Harp Okulu'nda 4 yıllık eğitimden sonra, ilk uçuş eğitimlerini İzmir Çiğli 2'nci Ana Jet Üssü Uçuş Eğitimi Merkezi Komutanlığı'nda alıyor. Hava Harp Okulu'na başvuru aşamasında kısa bir uçuş programından geçen, 4 yıllık öğrenim süresince toplam 25 sorti uçan adaylar, pilot adayı teğmen rütbesiyle mezun oluyor. İlk uçuş eğitimlerini almak için Çiğli 2'nci Ana Jet Üssü Uçuş Eğitimi Merkezi Komutanlığı'nda ''Pilot Adayları Filo Komutanlığı'' na gelen adaylar, eğitimi 123'üncü Başlangıç Eğitim Filo Komutanlığı'nda alıyor. İki buçuk ayda TSF 260 D tipi pervaneli uçaklarla 22 sorti uçan adaylardan başarılı olanlar, 122'nci Temel Jet Eğitim Filosu'na geçiyor. Burada jete ilk geçişi yapan adaylar, kışın 6.5, yazın 5.5 ay süren devrede, T-37 tipi jetlerle 90 sorti uçuş yapıyor, havacılık ve uçuşla ilgili akademik dersler görüyor. İsteğe göre, adaylar jet, ulaştırma ve helikopter pilot adayı olarak ayrılıyor. Jet pilotu adayları 121'inci Tekamül Jet Eğitim Filosu'na geliyor.

SİMÜLATÖR EĞİTİMİ
Pilot adayları burada da 6.5 ay kışın, 5.5 ay yazın T-38'lerde eğitim görüyor. F-16 pilotlarına Bandırma, Akıncı ve Diyarbakır Ana Jet üslerinde simülatör eğitimi veriliyor. Böylece toplam eğitim 7.5 yılı buluyor.