kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İngiliz tahtının en yaşlısı unvanını alacak

Yeni Haber
İngiltere Kraliçesi II Elizabeth, İngiliz monarşisinin tahttaki en yaşlı taç sahibi unvanını almaya hazırlanıyor.

Kraliçe Elizabeth'in, cumartesi günü, 22 Ocak 1901 tarihinde, henüz tahtta otururken 81 yaş, 7 ay, 1 gününü doldurduğunda ölen büyük büyük annesinin yaşını geride bırakan Kraliyet ailesi üyesi unvanını kazanmaya hazırlandığı bildirildi.

Tahttayken en uzun yaşayan Kraliyet üyesi olma unvanını herhangi bir resmi kutlama programı olmaksızın devralmaya hazırlanan Kraliçe Elizabeth'in bu özel günü, Windsor Kalesinde eşi Edinburgh Dükü Prens Philip ile birlikte geçireceği belirtildi. Tarihçiler, 21 nisanda 82 yaşına girmeye hazırlanan Kraliçe II. Elizabeth'in 1000 yıllık İngiltere tarihinde tahtta en uzun oturan monarşi mensupları listesinde de dördüncü sırada yer aldığına dikkati çekiyor. Kraliçe'nin 5 martta hala tahtta oturuyor olması halinde, 1216-1272 yılları arasında 56 yıl boyunca tahtta bulunan III. Henry'yi geride bırakacağı, 2012 yılında hala tahtta olması halindeyse 1760-1820 yılları arasında 59 yıl boyunca tahtta bulunan III. George'u da geçeceği belirtiliyor.

Kraliçe'nin rekorunu kırmakta en çok zorlanacağı kişininse Kraliçe Victoria olacağı kaydediliyor. Kraliçe Elizabeth'in 9 Eylül 2015 yılına kadar tahtta kalabilmesi halinde Kraliyeti 64 yıl boyunca yöneten Kraliçe Victoria'nın rekorunu da kıracağı hatırlatılıyor. II. Elizabeth'in diğer bazı rekorları arasında, Winston Churchill'den başlayarak 11 başbakanla çalışmış bir devlet başkanı olarak dünyada bu alanda ikinci sırada yer alması da geliyor. Bu alanda birinciliğinse Tayland Kralı Bhumibol'a ait olduğu kaydediliyor.

Kraliçe ayrıca, görevdeyken evliliğinin 60. yıl dönümünü kutlayan ilk taht sahibi unvanını geçen ay kazandı. Elizabeth'in bir diğer rekoru da kendisinin tahta çıkışından sonra doğan bir başbakanla çalışan dünyadaki ilk Kraliyet mensubu olması. Bu arada İngiliz basını, Kraliçenin ilerleyen yaşı ve tahtta geçirdiği
uzun yıllara rağmen, hiçbir yavaşlama emaresi göstermediğine dikkati çekti. Elizabeth'in yılda ortalama 450 toplantı ve davete katıldığı, haftanın dört gününü başkent Londra'daki Buckingham Sarayında davet ve kabullerle geçirdiğine dikkat çekiliyor.