kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AB'den Türkiye'ye itidal çağrısı

Yeni Haber
Avrupa Birliği (AB) Portekiz dönem başkanlığı, Türkiye'nin PKK ile mücadele çerçevesinde dün Kuzey Irak'taki hedeflere yönelik düzenlediği hava operasyonuyla ilgili yaptığı açıklamada, itidalli davranılmasını, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini ve "bölgesel barış ile güvenliği tehlikeye atacak herhangi bir askeri eylemde bulunmaktan kaçınmasını" istedi.

Dönem başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Dönem başkanlığı, Irak topraklarının Türkiye'ye yönelik terörist eylemler için kullanılmamasının sağlanması amacıyla Türkiye ve Irak hükümetleri arasındaki diyalogun ve işbirliğinin güçlendirilmesi gerekliliğini bir kez daha altını çizer" denildi.

AB KOMİSYONU: TÜRKİYE'NİN VATANDAŞLARINI KORUMA İHTİYACINI ANLIYORUZ"

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in sözcüsü Krisztina Nagy, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kuzey Irak'ta bulunan PKK'ya yönelik operasyonuna ilişkin olarak, "Türkiye'nin vatandaşlarını koruma ihtiyacını anlıyoruz" dedi.

Günlük olağan basın toplantısında soruları cevaplayan Nagy, Türkiye'nin "orantısız" askeri güç kullanımından kaçınması, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermesi gerektiği şeklindeki görüşlerinin değişmediğini belirtti. Sözcü Nagy, Türkiye'yi sorunu diyalogla çözmeye teşvik etmeyi sürdüreceklerini ifade etti.

Bu arada, İzmir'de Rahip Adriano Franchini'ye yapılan saldırıyı şiddetle kınadıklarını söyleyen Nagy, Türkiye'nin tüm sorumluları en kısa zamanda yargı önüne çıkarmasını beklediklerini bildirdi.(ANKA)

(AJANSLAR)