kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Masumiyetin bitişi: Çocuk SPA'ları

Güzellik endüstrisi şimdi de gözünü çocuklara dikti. Amerika'da yükselen bir trend haline gelen ve müşterilerin en küçüğünün iki yaşında olduğu çocuk SPA'ları çok tartışılıyor. Marie Clarie dergisi bu ayki sayısında çocuklar için kurulan SPA'lara, müşterilerine(!) ve uzman görüşlerine yer verdi..
Masaya güçbela uzanan kolları ve küçük suratındaki olgun bakışla; tırnaklarını kalıp çamurla temizlettikten sonra ustalıkta törpületiyor... Ona gözlerinizi dikerek bakmamalısınız. Bu çok önemli! Tırnakları cilalanırken; "Yeşil değil, turuncu da değil, ben mavi istiyorum" diyor yapmacık bir tavırla... Bir diğeri iki süt dişi yeni düştüğü için peltek bir şekilde konuşuyor: "Pembe benim favori rengim." Gözlerinin içi gülüyor. Henüz beş yaşında!

ÇOCUKLARA CİLT BAKIMI
Son zamanlarda Amerika'yı kasıp kavuran çocuk SPA otellerinden biri olan Los Angeles Hyatt Regency&SPA'da hepsi sıralanmış duruyor. Sophista SPA Kids'de çocuklara Chocolate Kiss pedikürü, Lil Mademoisselle manikürü, Little Diva Dos genç yüz cilt bakımı yapılırken, makyaj eğitimi de veriliyor. Time dergisinin son makalesine göre Birleşmiş Milletler'de gençler ve 11-13 yaş arası çocuklar sağlık ve güzellik ürünlerine yılda tam 20 milyar dolar harcıyor. Hyatt Regency'nin yönetici asistanı Shelley Narath; "Küçük kızlar bunlara gerçekten bayılıyor" diyor hayranlıkla. Narath pedikür için de şöyle konuşuyor: "Bunu yaptırmayı çok seviyorlar çünkü anneleri de yaptırıyor. Bütün küçük kızlar annelerinin kopyası..."

PSİKOLOJİK YIKINTI OLUR
Çocukları korumak için çalışan Çocuklar ve Aileler Kampanyası Başkanı Randy Thomasson da çocuk SPA'larının çok hızlı bir şekilde geliştiğini ve hijyenik olmadıklarını söylüyor. 'Genç kızlara güzelliklerine odaklanmalarını öğretmek ve iltifat etmek, kendilerini sadece bir seks objesi olarak düşünmelerine sebep olur' diye düşünüyor. Üstelik Thomasson bu düşüncesinde yalnız değil! Amerikan Psikoloji Derneği üyeleri de onunla aynı görüşü paylaşıyor. Derneğin yayımladığı rapora göre çocuklar oyuncak şirketlerinden giysilere ve dergilere varıncaya kadar seks imgesi bombardımanına tutuluyor. Yeme düzensizlikleri, kendine güvensizlik ve depresyon, seks uyarılarının yarattığı psikolojik yıkıntılardan sadece birkaçı...

EĞLENİYORLAR
Başka bir görüşe göre de kızlar; SPA merkezlerinde sadece eğleniyorlar ve tırnaklarını daha hızlı kurutmak için ellerini sallarken dans ediyorlar. Genç vücut imajı uzmanları ise bu faaliyetin çok da zararlı olmadığını düşünüyor: "Eğer bu merkezlere gitmek daha gösterişli olmak, güzel ve seksi görünmek içinse, tabii ki çocuğun zihnindeki ideal vücut imajı çok daha üst noktalara ulaşıyor. Diğer yandan sadece eğlence için anne ve kız arasında gerçekleşen bir faaliyet ise zararsızdır. "
Haberin fotoğrafları