kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

12 yılı dağda geçirdi 221'le serbest kaldı

AA
F.D., K. Irak'taki PKK kamplarından, bir albay ve iki korucunun yardımıyla kaçtı. Müebbetle yargılandığı davada mahkeme "Eyleme katılmadı" diyerek F.D.'yi özgürlüğüne kavuşturdu..
İLİŞKİLİ HABERLER
12 yılı dağda geçirdi 221'le serbest kaldı
Başbakan Erdoğan'ın dağda kanlı teröre bulaşmamış gençlere 'baba ocağına dönün' çağrısı ile "eve dönüş yasası" tartışmalarının alevlendiği bir dönemde F.D. isimli bir PKK'lı, Kuzey Irak kamplarında 12 yıl faaliyet yürüttükten sonra film gibi bir kaçış sonrasında teslim olduğu Türkiye'de "Hiçbir eylemi bulunmadığı ve örgütten gönüllü ayrıldığı" gerekçesiyle serbest bırakıldı.

AİLESİ DEVREYE GİRDİ
F.D.'nin, örgütten filmleri aratmayan kaçışı şöyle gerçekleşti: Kuzey Irak'taki Kalereş kampında attan düşerek yaralanan F.D. buradan Mahmur kampına götürülerek, burada tedavi gördü. Kampta kaldığı süre içerisinde örgütten kaçmayı planlayan ancak öldürüleceğini düşündüğü için buna cesaret edemeyen F.D. fırsatını bulur bulmaz durumu telefonla görüştüğü Şırnak'taki ailesine anlattı. Ailesine, "Kaçmak istiyorum. Bana yardım edin'' diyen terörist, yakınlarından gelecek cevabı beklemeye başladı. F.D'nin ailesi, durumu yakınları olan geçici köy korucuları F.D ve M.N.G.'ye iletti. Köy korucuları, teröristin yakınlarıyla birlikte, eski Şırnak İl Jandarma Alay Komutanı kurmay albay Habip Doğar ile görüştü. Albay Doğar'ın yardımları sonucunda pasaport işlemleri yapılan ve Kuzey Irak'a geçen köy korucuları, burada kamptan bir bahane uydurarak çıkan F.D. ile buluştu. F.D. korucularla birlikte yardım istediği IKDP yetkililerinin 'peşmergeye katıl' tekliflerini kabul etmeyince Türkiye'ye gönderildi. Güvenlik güçlerine teslim olan terörist F.D. verdiği ilk bilgide terör örgütüne ait 14 kilogram patlayıcının ele geçirilmesinin ardından örgüt içerisindeki bağlantılarını kullanarak 2 PKK'lının teslim olmasını sağladı. Hakkında Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nce ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle geçen yıl dava açılan F.D. 1995'te Batman'ın Sason ilçesinden Gabar Dağı'na çıkarak örgütün dağ kadrosuna katıldığını belirten F.D. IKDP güçleriyle silahlı çatışmaya girdiğini ve bu çatışmada parmağından yaralandığını anlattı. F.D. "Gördüğüm tedavinin ardından bana kaçakçılardan para toplama görevi verildi. Daha sonra Kandil Dağı'ndaki kampa giderek, Osman Öcalan'ın yakın korumalığını yaptım. Türkiye'de hiçbir eyleme katılmadım'' dedi. F.D. için Albay Habip Doğar ve köy korucuları F.D. ile M.N.G. duruşmada tanıklık etti. Mahkeme, sanık ile ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı'ndan yazı istedi.

ÖCALAN'A KORUMA
Gelen yazıda, "sanığın ifadelerinde geçen kaçakçılık yapan kişilerden para toplanması ve IKDP güçleri ile girdiği çatışmaya ilişkin herhangi bir bilgi ve belgenin bulunmadığı'' belirtildi. Mahkeme, geçen ekim ayındaki duruşmada, ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan sanığın, herhangi bir eylemde bulunduğunun tespit edilemediği ve örgüte katıldığı için pişmanlık duyduğu, gerekçesiyle TCK'nın "etkin pişmanlık'' maddesini içeren 221. maddesi uyarınca serbest bırakılmasına karar verdi.