kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Yeni YÖK Başkanı Özcan

Malezya başına dert oldu

Nergis DEMİRKAYA ANKARA
Yeni YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Malezya İslam Üniversitesi'ndeki misafir öğretim üyeliği nedeniyle profesörlük kadrosunu 7 yıl geç almış..
Yeni YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, başvurduktan yaklaşık 7 yıl sonra profesör olabilmiş. Bu geçikmenin Özcan'ın Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi olarak görev yapmasından kaynaklandığı ileri sürülüyor. Özcan'ın profesörlük kadrosu için başvurduğu dönemde ODTÜ'nün Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcılığı görevini, Özcan'ın atamasından sonra YÖK Başkanvekiliği'nden istifa eden Prof. Aybar Ertepınar'ın yapması dikkat çekti.

PROFESÖRLÜK VERİLMEDİ
ODTÜ'de öğretim üyeliği yapan Özcan, 1989'da YÖK'ten doçentlik kadrosu aldı. Doçentler ortalama 5 yıl sonra profesörlük kadrosu için başvuru yapıyor. Profesörlük kadrosunu üniversite veriyor. Öğretim üyelerinden oluşan 5 kişilik jüri oluşturuluyor. Kadro için başvuran öğretim üyesi makale, kitap, verdiği dersler, yönettiği tezler gibi tüm birikimini içeren dosyasını bu jüriye gönderiyor. Üniversite yönetimi de jüri raporuna göre karar veriyor. İki yıl Malezya İslam Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi olarak bulunan Özcan, 1994'te Türkiye'ye döndü ve profesörlük kadrosu için başvuru yaptı. Jüri Özcan'ın çalışmalarını inceledi. İddialara göre jüri üyeleri olumlu yaklaştı, ancak Akademik Kurul, Özcan'a profesörlük kadrosu vermedi. Özcan, kadrosunun iki yıl Malezya İslam Üniversitesi'nde bulunması nedeniyle verilmediği iddiaları üzerine üniversite yönetimine başvurdu. Özcan'a, kadronun "Bunun Malezya'da bulunması nedeniyle değil, yeterince araştırması olmadığı için" verilmediği bildirildi. Özcan ise Malezya'da bulunmasının bir olumsuzluk değil, büyük fayda sağladığını ileri sürerek, Malezya İslam Üniversitesi Rektörü'nün sözlerinin bulunduğu bir yazıyı kurula sundu. Özcan, "Atatürk ve Atatürk Cumhuriyeti İslam için yüz karası, büyük tehlikedir" ifadelerinin bulunduğu yazıyı göstererek, Malezya'da bu olumsuz yaklaşım ile mücadele ettiğini söyledi. Buna karşın kadrosunu alamayan Özcan, 2003 yılında profesör olabildi. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, bugün ilk kez rektörlerle bir araya gelerek, Rektörler Komitesi toplantısına başkanlık edecek.