kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
TOBB, TÜSİAD, TİSK ve Türk-İş gibi işçi - işveren örgütlerinin öncülük ettiği Anayasa çalıştayından, "1961 tipi Meclis" önerisi çıktı

Anayasa çalıştayı senato önerdi

İLİŞKİLİ HABERLER
Anayasa çalıştayı senato önerdi
TOBB, TİSK ve Türk-İş gibi işçi ve işveren örgütlerinin başını çektiği anayasa çalıştayından, "1961 tipi meclis" önerisi çıktı. Ayrıca iki turlu dar bölge seçim sisteminin getirilmesi istendi.

SENATOLU MECLİS
Sivil toplum örgütlerinden 250'ye yakın temsilcinin katılımıyla yapılan toplantılar sonucunda hazırlanan "Sonuç Raporu Özeti" TEPAV Başkanı Güven Sak tarafından açıklandı. "Anayasanın bireyi esas alan bir anlayışla kaleme alınması" temennisiyle başlayan özet raporda görüş ve öneriler 8 ana başlık altında toplandı. Bazıları şöyle:
* Meclis, iki meclisli olarak yeniden düzenlenmeli, seçimler de iki turlu dar bölge esasına göre yapılmalı. Eğer bu sistem uygulanmayacaksa seçim barajın düşürülmeli, milletvekili dokunulmazlıkları kaldırılmalı.
* Temel hak ve özgürlüklere ilişkin kısıtlamalar net tanımlarla yapılmalıdır. Bu öneriyle, temel hak ve özgürlüklerinin hangi koşullarda kısıtlanabileceğini düzenleyen Anayasa'nın mevcut 14'üncü maddesine de atıf yapılmış oldu. Bu maddede, temel hak ve özgürlükleri kısıtlama kriterlerinden birinin de "laik cumhuriyeti kaldırmaya yönelik faaliyetler" olduğu belirtiliyor.