kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

YTL geliri olana dövizle borçlanmasını önermem

Banka, müşteri bu ürünü almaya geldiğinde aynı beyaz eşyada olduğu gibi bir kitapçıkla ürünün hangi maliyetleri içerdiğini belirtebilir. Banka her tanıtım aşamasında ürünün tüm özelliklerini veremeyebilir ama mümkünse müşteri geldiğinde versin...
İLİŞKİLİ HABERLER
YTL geliri olana dövizle borçlanmasını önermem
Müşteri "Ben bu ürünü bilerek ödeme gücüme göre aldım. Öderken sıkıntıya uğramayacağım. Her şeyi bilerek hür irademle aldım" diyebilmeli.

* Bankalar son dönemde Japon Yeni ve İsviçre Frangı cinsinden kredi veriyor, siz bunu örerir misiniz? Risk alma iştahı olan müşteri açısından bu krediler cazip getiriler sağlayabilir ama benim önerim müşterinin geliri hangi para cinsindense borcu da o para cinsinden olmalı. Bu gelirinin dönemlerinde de aynı olmalı. Bugün çok cazip para cinsinden çok iyi getiri elde edebilirsiniz ancak bu süreç tersine döndüğünde yaşam düzeyiniz de değişebilir. Ben kesinlikle bunu tavsiye etmem.

SİSTEM BÜYÜMÜYOR

* Bankalarımız uluslararası durum göz önüne alındığında farklı bir şekilde etkilenebilir mi veya bugünkü durumu bir avantaja döndürebilirler mi?
Genel trend sektörün büyümesi. Fakat arzu edilebilir seviyede büyümüyor. Bankacılık siteminin milli gelire oranı 2005'te yüzde 82, 2006'nın sonunda yüzde 86 şu anda yüzde 84. Sektörün bilanço yapısında enflasyonun düştüğü dönemlerde beklediğimiz vade iyileşmesi olmadı. Dolayısıyla bankaların uluslararası piyasalardan kaynaklanan koşullardan etkilenme durumu pasif cephesinde hâlâ hassas. Faiz oranlarının yükselmesi veya TL'nin değerinin değişmesi bilançoyu önemli ölçüde etkiliyor. Hem yabancı paranın bilanço içinde ağırlığının olması hem de vadelerin kısa olması nedeniyle. Aktif cephesinde de bankalar bu nedenle son derece dikkatli. Ancak bankaların özel sektör ve bireysel müşterilerinin nasıl etkileneceği önemli.