kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yasa neler getiriyor?

* Hâkim ve savcılarda aranacak "yetenek, kültür ve çağdaş yaşam anlayışı benimsemiş olması, dış görünümü itibariyle yadırganacak bir hali bulunup bulunmadığı" koşulları tartışma konusu oldu. Bu hükümlere, "muhakeme gücü, bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade etme, genel ve fiziki görünüm, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu, liyakat, yetenek ve kültür, çağdaş bilimsel ve teknolojik gelişime açıklık" kriteri getirildi.

* 5 yıl avukatlık yapan ve 35 yaşını geçmeyen hakim ve savcılık sınavına girebilecek. Sınav yazılı ve sözlü (mülakat) olarak yapılacak. Yazılı sınavı ÖSYM, mülakatı ise Adalet Bakanlığı yapacak. Yazılıda, Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi ile ilgili de soru sorulacak.

* İdari yargı hakimlerinin yüzde 80'i hukuk fakültesi, yüzde 20'si siyasal bilgiler fakültesi mezunları arasından alınacak.

* Hukuk alanında doktora yapanlar da hakim ve savcı olabilecek. Doktora yapanlar yalnızca mülakat sınavına girecek.

* Sınavda yazılı notunun yüzde 70'i, mülakat notunun yüzde 30'u alınarak en yüksekten düşüğe doğru başarı listesi hazırlanacak. Sınava girenler arasında aynı puanı alanlar arasında yazılı puanı yüksek olan öncelikli olacak.