kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ümitsizliğe kapılmaya gerek yok

- AIDS'in önüne geçilmesi için neler yapılabilir?
- Öncelikle ayrımcılığı yok etmek şart. HIV virüsü taşıyor diye birinin elini sıkmayanlar, hastalığın ölümcül olmasına neden oluyorlar. İnsanlar açıklamaktan korkuyor. Korkunca tedavi olmuyor. Oysa doğru tedavi görüldüğü taktirde HIV öldürmüyor. Normal bir insan gibi yaşayabilir hatta sperm yıkama gibi yöntemlerle çocuk sahibi bile olabilirsiniz. Bir de Avusturya'da uygulanan 'Şırınga değiştirme' yönteminin işe yaradığını düşünüyorum.

- Nedir bu yöntem?
- Dünyada AIDS'e yol açan sebepler arasında uyuşturucu kullanımı ilk sırayı alıyor. Aynı şırıngayla enjekte edenler hastalığın yayılmasını hızlandırıyor. Avusturya ise kullanılmış bir şırınga getirene, yeni bir şırınga veriyor.

- Fakat bu durum uyuşturucu kullanımı teşvik etmek olmuyor mu?
- O halde üniversitelerde dağıtılan prezervatifler de seksi mi teşvik ediyor? Olaya nasıl baktığınıza bağlı. Ahlaki değerler önemli, peki ya insan sağlığı?

- HIV virüsünü taşıdığını öğrenenlere ne önerirsiniz?
- HIV şüpheniz varsa mutlaka test yaptırın, fakat testin cevabını almaya asla tek başınıza gitmeyin. Yanınızda birinin olması çok önemli. Bir de kimlere ve ne zaman söyleyeceğinize dikkat edin. Eskiden beraber olduğunuz kişileri mutlaka uyarmalısınız. Ümitsizliğe kapılmaya gerek yok. Sanırım ben bunun en güzel örneğiyim.