kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sizin çocuğunuz da belki üstün yeteneklidir

Mirey MESAYYAH
Ayşegül Dinçkök son üç yıldır kendini üstün yetenekli çocuklara adadı. Dinçkök, çoğu hiperaktif olan bu çocukların doğru eğitim almazlarsa topluma zararlı olabileceklerini söylüyor..
Türk Eğitim Vakfı (TEV) bünyesinde yer alan Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi'nin (TEVİTÖL) yararına yürütülen '40 Ünlü, 40 Kravat, 1 Tablo' adlı projenin arkasında; başta gazeteci Ece Vahapoğlu olmak üzere Alinur Velidedeoğlu gibi ünlü isimler ve tüm TEV ailesi bulunuyor. Üç yıldır gönüllü olarak TEVİTÖL'de çalışan Ayşegül Dinçkök ve TEV Genel Müdürü Turgut Bozkurt ile vakfın son projeleri ve TEVİTÖL ile ilgili görüştük...

- TEVİTÖL yararına yürütülen '40 Ünlü, 40 Kravat, 1 Tablo' adlı projeyi biraz anlatır mısınız?
- Ayşegül Dinçkök:
Bu, TEV'in 40. yılı kapsamında yürütülen en son proje. Gazeteci Ece Vahapoğlu projeye imzasını attı. Kendisi bir TEV bursiyeridir. Yüksek lisansını yaparken TEV ona destek olmuş, kendisi de vefa borcunu ödemek için bu projeyi düşündü. İlk başta röportaj yaptığı ünlü iş adamlarından birer kravat alarak işe başladı. Daha sonra siyasetçilere de döndü. Aslında 40'tan fazla kravat topladı. Bunların içinde Ahmet Necdet Sezer ile merhum Turgut Özal'ın da kravatları bulunuyor. Bu kravatları bir kompozisyon yapması için Alinur Velidedeoğlu'na verdi. O da bu 39 kravatı, bir de Ahmet Necdet Sezer'e ait olan bir papyonu, bir esere dönüştürecek. Biz eser ile ilgili hiçbir bilgiye sahip değiliz, sır gibi saklanıyor, sadece 100 kilo ağırlığında olduğunu biliyoruz. Bu eser 3 Aralık Pazartesi akşamı, Les Ottomans otelinde düzenlenecek bir açık artırma ile satışa sunulacak. Elde edilen gelirin tümü de TEVİTÖL'e bağışlanacak.

- Bağışlanan para ile özel bir proje mi yürütülecek?
- A.D:
TEVİTÖL üstün yetenekli çocukları yetiştiren bir okul. Bu okuldan Türkiye'de başka yok. Bu tür bir okulun masrafı diğer okullara göre çok daha fazladır. Bu okul için özel öğretmenler, özel programlar gerekiyor, öğretmenler özel kurslara yollanıyor, okul özel laboratuarlar ile donatılıyor. Çok masraflı bir eğitim oluyor, bu eğitimin farklı olabilmesi için her türlü desteğe ihtiyaç oluyor. Zaten şu an lisedeki çocukların yüzde 90'ı TEV bursu ile okuyor. Çocukların okumasından ziyade eğitim kalitesini artırmak için yapılan destekler önemli.

- Okulla ilgili biraz daha bilgi verir misiniz?
- Turgut Bozkurt
: Bu okuldan çıkacak bir çocuk, yarın herhangi bir kurumun lideri olduğunda keman çalabilen, edebiyat kültürü geniş, tarih bilgisi olan bir birey olarak yetişmiş olacak. Mesela okulun müzik bölümünün destekçileri Güher - Süher Pekinel kardeşler. Enstrüman seçimini, öğrencilerin müzik bilgilerinin artırılmasına yönelik tüm çalışmaları birebir yüklenmiş durumdalar.

- Çocukların üstün yeteneklerinden dolayı diğer çocuklara göre dezavantajlı oldukları konular var mı?
- A.D:
Bu çocuklar doğru eğitim almazlarsa topluma zararlı olabilirler. Akılları her şeye eriyor, hiperaktifler... Bu çocukları hemen fark edebiliyorsunuz. Mesela kütüphanelerdeki kitaplar onlara yetmiyor. Ortalamanın çok üstünde kitap okuyorlar, adeta kitapları yutuyorlar. Hemen hiç boş zamanları yok. Aynı anda iki-üç değişik konuyla ilgilenebiliyorlar.

- Üstün yetenekli çocukların Türkiye genelindeki dağılımı nedir?
- A.D:
Biz TEV ve TEVİTÖL olarak üç senedir Anadolu'ya geziler yapıyoruz. Diyarbakır, Gaziantep, Adana gibi değişik yörelere gidiyoruz. Oralarda Milli Eğitim Bakanlığı görevlileriyle toplandık. Türkiye'nin her tarafında üstün yetenekli çocuklar bulunuyor.
- T.B: Şu an bizde 48 ilden öğrenci var.

- Yetenekli çocuklar nasıl fark ediliyor?
- T.B:
Burada toplumun genel eğitim ortalaması devreye giriyor. Ebeveynin, çocuğunda böyle bir farklılığı hissettiği zaman bunu doğru kurumlar ve kişilerle test etmesi gerekiyor. Mesela hiperaktif bir çocuğu takip etmek, yeteneklerine de bakmak gerekiyor. Sizin iki saatte öğrendiğiniz bir şarkıyı çocuğun beş dakikada çözmesi dikkat çekmeli.
Haberin fotoğrafları