kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

HIV olmasam belki de ölmüştüm

- 60 yaşındasınız ama çok daha genç görünüyorsunuz?
- Sanırım bunun nedeni artık çok daha sağlıklı yaşamam. HIV olduğumu öğrendiğimde bir an için durdum ve eski hayatımı düşündüm. Günde iki paket sigara, alkol, korunmasız seks. Çılgınca yaşıyordum. Dün ne kadar uyudum, kaç tane sigara içtim, ne kadar iyi beslendim, düşünmüyordum. Ama HIV taşıdığımı öğrenince durup düşündüm. 'Ben kimim, gelecekte ne yapmak istiyorum, bugüne kadar yaşadıklarımdan memnun muyum?' diye. Sigarayı ve alkolü bıraktım. Meditasyona başladım. Stresten uzak durmayı öğrendim, yoga, reiki yaptım. HIV pozitif olan birinin stresten uzak durması çok önemli. Üstelik bunu yapmak çok kolay değil. Tıpkı lunaparkta bir trene binmiş gibi hissediyorsunuz. Sürekli ellerimi sıkıyor, bazen nefes alamıyordum. İşte bu raddede de terapi çok işime yaradı.

- Biraz ironik olacak ama belki de AIDS'e yakalanmayıp eski hızlı yaşantınıza devam etseydiniz ölmüş olacaktınız.
- Evet bu mümkün aslında. Artık çok daha sağlıklı ve düzenli yaşıyorum. İyi bir hayatım ve beni seven bir sevgilim var.

- Günümüzde hâlâ el sıkışınca bile virüsün geçtiğini düşünenler var.
- Evet. Bu da en kötüsü. Otobüste yanınızda oturan adam ya da belki işyerinde her gün birlikte çalıştığınız arkadaşınız da AIDS taşıyor olabilir. Sonuçta siz suratına bakarak bunu anlayamazsınız. Ama "Ben HIV pozitifim," deyince tepkiler bir anda değişiyor. İnsanlar sizinle aynı ortamda bulunmak istemiyor.

- HIV pozitif olarak normal hayatınızı sürdürebiliyor musunuz?
- Evet ilaçlarımı her gün aldığım sürece sorun yok. Ben de tıpkı diğer insanlar gibi günlük aktivitelerimi yapıyor, sevgilimle aynı evde yaşıyorum. Bu virüs sanıldığı gibi el sıkışmayla geçmez. Hatta aynı bardaktan su içmeyle ya da sarılmayla da geçmez. Seks yaparken korunduğunuz sürece sorun yok. Bir de evde aynı diş fırçası ve tıraş bıçağını kullanmıyoruz. Hijyene dikkat ettiğiniz sürece sorun yok. Örneğin mutfakta yemek yapmayı çok seviyorum. Ama kazayla bir yerimi kesersem hemen bıçağı temizliyorum.